4 martie a trecut, economia rezistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe cadranele investitorilor, arestările şi condamnările din 4 martie au transmis un semnal benefic
Pe cadranele investitorilor, arestările şi condamnările din 4 martie au transmis un semnal benefic

Ziua de 4 martie (zi cu o rezonanţă sumbră pentru români, după 1977) a fost plină de cutremure şi replici în mediile politice şi de... afaceri din România, pe fondul asurzitor al zăngănitului de arme din Ucraina. Cu toate acestea, leul s-a dovedit stabil, iar graficele Bursei au fost înverzite de creşteri la toţi indicii, lucruri care nu sunt deloc întâmplătoare (după cum vom vedea mai jos).

Încă de dimineaţă existau incertitudini privind formarea noului Cabinet, iar declaraţiile contradictorii din zilele trecute le-au accentuat, dar asta e(ra) mizilic faţă de ce a urmat.

Prima mişcare mai serioasă din sensibila tectonică a mediului de afaceri s-a înregistrat la orele prânzului, când televizoarele erau gata să explodeze difuzând bomba de la Curtea de Apel Bucureşti: Dan Radu Ruşanu a fost arestat!

Ruşanu este preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, adică şeful supraveghetorilor unor pieţe care însumează 30 de miliarde de euro. Este omul în faţa căruia tremură magnaţii asigurărilor, ai burselor şi ai fondurilor de pensii, este omul care dintr-o singură mişcare poate trimite în decor afaceri de sute de milioane de euro, care poate da amenzi de milioane de euro şi pentru care s-au pus în operă adevărate inginerii legislative. Acest om a fost arestat!

Nu s-au dezmeticit bine reporterii şi mai ales comentatorii acestei ştiri, că nu mai puţin de opt replici cu magnitudini mai mici sau mai mari au venit tot de la „epicentrul“ Curtea de Apel.

Opt condamnări cu executare pentru personaje cu nume dintre cele mai sonore ale lumii fotbalului, mai exact ale unei lumi paralele în care se învârt banii din fotbalul românesc. George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu şi Cristian Borcea au fost trimişi după gratii pentru efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Transferuri care au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. 

O scurtă paranteză: uite-aşa se conturează acolo, dincolo de gratii, un fel de „cameră de comerţ“. Cei amintiţi mai sus (senzaţional titlul „Liga lui Mititica“, de la pagina 1 a ziarului „Adevărul“!) se alătură unor nume de cel puţin aceeaşi notorietate, cu acelaşi calibru în biznisul autohton, printre care se remarcă Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu, Gigi Becali, Relu Fenechiu, Ilie Carabulea sau Ioan Avram Mureşan.

Toţi credeau, până nu demult, că sunt perfect intangibili, că România e a lor şi că pot să-şi vadă de „afaceri“ fără ca mâna justiţiei să îndrăznească să se apropie de ei. Iată că mâna justiţiei e suficient de lungă şi nu-i deloc timidă, iar acest lucru le-a transmis investitorilor un puternic mesaj de încredere în statul de drept România, astfel că stabilitatea leului şi creşterile de la Bursă nu sunt deloc întâmplătoare.

În fine, tot în ziua de 4 martie (2014) a mai avut loc un fel de cutremur, de data asta pe scena politică. Şeful PNL (partid proaspăt ieşit de la guvernare), Crin Antonescu, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului tocmai în şedinţa de plen în care premierul cerea vot de încredere pentru noul Guvern. După o mică furtună în sala de şedinţe, noul Cabinet a fost votat cu o majoritate mai mult decât lejeră, astfel că apele s-au liniştit în scurt timp.

Leul şi Bursa nu s-au clătinat în acele câteva ore, ca dovadă că mişcările politice contează prea puţin în calculele investitorilor, astfel că şi acest 4 martie a trecut, iar economia rezistă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite