2018, fără bani pentru munca suplimentară, dar cu majorarea brutului indemnizaţiei persecutaţilor politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Guvernul a decis să nu acorde nici în 2018 bugetarilor tichete de vacanţă, bani pentru orele suplimentare ori plăţi compensatorii la pensionare, majorând însă brutul indemnizaţiilor persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora.

În proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018 se precizează că munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător.

Alte prevederi menţinute sunt neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizaţiilor de hrană şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017; neacordarea de ajutoare, plăţi compensatorii la pensionare.

Se majorează brutul indemnizaţiei acordate academicienilor şi urmaşilor lor

Pe de altă parte, proiectul prevede că  se va majora cuantumul brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 să se menţină nivelul net în plată în luna decembrie 2017 a unor indemnizaţii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizaţiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora)

De asemenea, se menţin anumite „categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017”.

Alte „nealocări” se referă la 6% din PIB pentru învăţământ şi 1% din PIB pentru cercetare, dar şi „neacordarea de cupoane sociale pentru educaţia timpurie şi neacordarea echivalentului în lei a 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite