2012, anul tuturor provocărilor pentru piaţa obligaţiunilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa europeană a obligaţiunilor, hărţuită ca niciodată în 2011 din cauza agravării crizei datoriilor care afectează întreaga zonă euro, se pregăteşte să întâmpine noul an în mare tensiune, în condiţiile în care unii analişti nu exclud chiar şi o implozie a uniunii monetare.

Criza, cantonată în Grecia şi Irlanda în 2010, s-a propagat pe parcursul acestui an ca un incendiu. Prima ţară atinsă a fost Portugalia, care a fost nevoită să recurgă la ajutorul FMI şi UE pentru un împrumut de 78 de miliarde de euro în schimbul unui program drastic de austeritate.
Italia şi Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din zona euro, au devenit la rândul lor ţinta atacurilor pieţelor, din cauza guvernului italian condus de Silvio Berlusconi şi cel spaniol, al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"În 2011, a avut loc o prăbuşire a pieţei obligaţiunilor, dobânzile împrumuturilor unor ţări au crescut puternic, iar piaţa şi-a pierdut reperele, întrucât fundamentele economice nu mai sunt de referinţă", a rezumat situaţia Charles Bouffier, director general al companiei de management al activelor Egamo, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

O intervenţie care nu aduce o soluţie reală pentru situaţia dificilă în care Europa se află

Tensiunile au fost atenuate de intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE), care a achiziţionat obligaţiuni ale celor două ţări.
În plus, Standard&Poor’s a avertizat în această lună că ar putea retrograda ratingurile a 15 ţări din zona euro, inclusiv calificativele triplu A ale Germaniei şi Franţei, care le permit să se împrumute cu dobânzi atractive.


Jean-François Robin, analist la banca Natixis, a avertizat că în pofida acalmiei relative din ultimele săptămâni ale anului de pe piaţa europeană a obligaţiunilor, anul 2012 se anunţă foarte tensionat. "Problema va apărea din nou dacă dobânzile vor creşte când anumite state vor încerca să acceseze pieţele", a spus Robin. Emisiunile de obligaţiuni se concentrează în general în primele trimestre ale anului. Vor fi urmărite în special emisiunile pe termen lung ale Germaniei, dar şi cele ale Franţei, Italiei sau Spaniei.

Băncile vor rămâne în expectativă, şi nu se vor grăbi să cumpere obligaţiuni suverane


Situaţia este cu atât mai delicată cu cât perspectivele de creştere pentru 2012 au fost revizuite în scădere, majoritatea analiştilor considerând că recesiunea nu va putea fi evitată. Problemele ar putea fi agravate de măsurile de rigoare bugetară adoptate de liderii europeni la summit-ul din această lună.


Un alt generator de tensiune este faptul că băncile sunt obligate să îşi majoreze capitalul astfel încât rata de adecvare Tier 1 să ajungă la 9% până la jumătatea anului viitor. Din acest motiv, băncile vor fi mai puţin dispuse să investească în obligaţiuni suverane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite