200.000 de contracte de muncă au fost deja suspendate. Violeta Alexandru: Ne aşteptăm la un număr dublu. Vor urma noi decizii în funcţie de evoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Aproximativ 200.000 de contracte de muncă sunt suspendate în acest moment, în condiţiile în care multe companii din România şi-au oprit activitatea. Numărul lor s-ar putea dubla, a spus la Digi24 ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situaţia delicată a angajatorilor şi angajaţilor care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis - restaurante, cafenele, saloane de înfrumuseţare, toate închise ca măsură de prevenţie prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obţine de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obţinut se vor prezenta la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a precizat ministrul la Digi24.

O a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puţin cu 25 la sută faţă de media lunilor ianuarie şi februarie. Acestea vor merge cu lista angajaţilor cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispoziţie de Guvern, a mai spus Violeta Alexandru.

Ea a precizat că datele REVISAL, registrul electronic al salariaţilor, arată că săptămâna aceasta erau aproxmativ 200.000 de mii de contracte de muncă suspendate.

„E o situaţie gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forţă, ci suspendate, este o situaţie foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul preşedintelui. Vor urma noi decizii în funcţie de evoluţie”, a spus ea.

Ministrul a precizat că sunt bani pentru plata şomajului tehnic.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite