Statul european în care prețurile locuințelor s-au prăbușit: criza lovește puternic în constructori

0
Publicat:

Un stat european înregistrează o scădere dramatică a prețurilor locuințelor, ceea ce aduce constructorii în postura de a-și cere falimentul, generând astfel o criză imobiliară.

Case înghesuite cu acoperișuri roșii
Un stat european înregistrează o scădere dramatică a prețurilor locuințelor

Piața imobiliară suedeză a devenit emblematică pentru o dezvoltare care se desfășoară în întreaga lume, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc și gospodăriile sunt presate de creșterea costurilor.

Prețurile locuințelor au scăzut cu 16% față de un vârf din primul trimestru al anului trecut, iar economiștii se așteaptă ca scăderea să continue, ștergând câștigurile uriașe din timpul pandemiei de Covid-19.

Se așteaptă ca dezastrul să ducă la o scădere dramatică a construcțiilor de case noi, Consiliul Național pentru Locuințe din Suedia estimand că locuințele vor începe să scadă cu 44% în acest an, la 33.000. Industria construcțiilor este un angajator cheie, cu peste 350.000 din cei 5,1 milioane de angajați ai Suediei care lucrează în acest sector, potrivit datelor biroului de statistică, scrie Bloomberg.

Marii constructori și-au cerut falimentul

Un comunicat separat al Creditsafe de miercuri a arătat că trei dintre cele mai mari cinci firme care au intrat în faliment în ianuarie se aflau în industria construcțiilor.

Numărul companiilor care depun cereri de faliment a crescut cu 47% față de un an mai devreme, în ianuarie, la 622, potrivit agenției de referință a creditelor UC.

Datele evidențiază efectele celei mai grave scăderi a prețurilor locuințelor din Suedia din ultimele trei decenii, care a contribuit la o creștere a cazurilor de neplată în sectorul construcțiilor, 130 de constructori depunând cereri de intrare în faliment luna trecută.

O scădere a cifrei de afaceri din sectorul construcțiilor ar putea afecta activitatea economică, care se așteaptă să continue să scadă în acest an, după o contracție în trimestrul al patrulea din 2022, accentuând o dilemă pentru banca centrală a țării, care încearcă să domnească inflația fără a aduce prejudicii excesive economiei.

Este de așteptat ca Riksbank să-și majoreze rata cheie a dobânzii cu jumătate de punct procentual la o întâlnire de săptămâna viitoare și să continue să crească costurile îndatorării într-un ritm mai lent în aprilie. Îngrijorările cu privire la recesiunea prognozată au fost în mare măsură eliminate până acum de banca centrală, oficialii rămânând concentrați pe misiunea lor de a readuce inflația la ținta de 2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite