România e în topul țărilor din UE care își pierd forța de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza forței de muncă și a pensiilor se adâncește în UE, populația comunitară pierzând aproximativ 5 milioane de oameni în ultimii 10 ani, mai ales din România, Bulgaria și Letonia.

bărbat trecut de 65 de ani lângă un utilaj
Criza demografica se accentueazî în UE

Comisia Europeană își propune să intensifice eforturile pentru a ajuta regiunile europene să formeze, să rețină și să atragă lucrători în încercarea de a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și de a aborda declinul populației de vârstă activă.

Planul Comisiei, care se încadrează în măsurile pentru Anul european al competențelor, include un mecanism pentru a ajuta regiunile UE să evite stagnarea din cauza tendinței de îmbătrânire care afectează continentul.

„Avem o forță de muncă în scădere în toată Europa, toate țările își pierd forța de muncă”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, în cadrul unei conferințe de presă de marți (17 ianuarie).

Continentul îmbătrânește. Problemele se vor agrava

Potrivit datelor Comisiei, 82 de regiuni din Uniune suferă deja o scădere a populației în vârstă de muncă.

Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice arată că în 10 ani, UE a pierdut 5 milioane de oameni din populația de vârstă activă, în special în Letonia, Bulgaria și România, în principal din cauza ratei scăzute a natalității și a fluxurilor de migrație.

Totodată, ponderea persoanelor în vârstă de 65 de ani și mai mult a crescut la 20,8% în 2021, o creștere cu trei puncte procentuale față de 2011. Între timp, ponderea tinerilor între 15 și 29 de ani este în scădere, ajungând la 16,3% în 2021.

Problema se va agrava. Din cauza tendinței de îmbătrânire a continentului, Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050. Între 2015 și 2020, aceasta a scăzut cu 3,5 milioane.

Comisia va lansa o inițiativă pentru păstrarea tinerilor

Vom sprijini [regiunile UE] în formarea, reținerea și atragerea oamenilor, a aptitudinilor și a competențelor necesare pentru a aborda tranziția demografică”, a declarat marți comisarul pentru Demografie Dubravka Šuica.

Comisia va lansa un proiect pilot pentru a sprijini regiunile UE și o inițiativă pentru a ajuta la păstrarea tinerilor. De asemenea, va facilita colaborarea între țările și regiunile UE și va oferi statelor membre un instrument de sprijin pentru dezvoltarea reformelor naționale și regionale.

Comisarul Ferreira a cerut, de asemenea, statelor membre și regiunilor „să fie conștiente și să ofere vizibilitate politică acestor probleme” și să se bazeze pe fondurile din programele de coeziune pentru a contracara stagnarea regiunilor UE.

Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio investiție suplimentară pentru a face regiunile mai atractive pentru tinerii lucrători.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri