Recalcularea pensiilor ține cont de salariul mediu brut din ultimele decenii: cât era acum 40 de ani. „Pe ei îi va afecta foarte tare noua formulă de calcul”

0
Publicat:

Un aspect despre care s-a discutat mai puțin în ultima perioadă în ceea ce privește recalcularea pensiilor este legat de stabilirea numărului de puncte care stau la baza pensiei după 1 septembrie.

Un cuplu de pensionari studiază îngrijorați deciziile cu noile pensii
Recalcularea pensiilor va ține cont de salariul mediu brut pe economie, nu pe ramură

Concret, noua lege a pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie va ține cont în stabilirea numărului de puncte de pensie de salariul mediu brut pe țară, nu de salariul mediu brut pe ramură ca acum.

De aici pot apărea micșorări ale pensiilor, pentru că salariile medii brute pe ramură erau extrem de diferite înainte. Spre exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici. Printre cele mai mari se aflau cele din industria metalurgică”, a declarat pentru „Adevărul” secretarul general al BNS Horațiu Raicu, adăugând că, din fericire, legea prevede că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, chiar dacă din aceasta ar rezulta o pensie mai mică.
Reglajele se vor face prin acordarea punctelor de stabilitate pentru perioada muncită care depășește 25 de ani”, a adăugat el.

Probleme pentru cei care ies la pensie de-acum încolo

Raicu a explicat că adevăratele probleme vor apărea în cazul celor care ies la pensie de acum încolo. „Pe ei îi va afecta foarte tare noua formulă de calcul, chiar dacă se va ține cont de sporuri sau acordul global. Spun că îi va afecta tocmai din cauza acestei raportări a punctului de pensie la salariul mediu brut pe economie, nu la cel de pe ramură. Pentru că nu poți compara salariul unui IT-ist cu al unei casiere dintr-un magazin, ori salariul mediu brut pe economie face media dintre salariul mediu din retail, cu cel din petrol si gaze, cu cel din administrație și cu toate celelalte ramuri existente. Automat, dacă raportezi salariul mediu al unei casiere cu salariul mediu pe țară va rezulta un punct de pensie mult mai mic, sub 1, poate chiar de 0,75 sau 0,5. De-asta spun că noua formulă de calcul ar trebui să se aplice după anul 2001”, a explicat Raicu pentru „Adevărul”.

Sunt cazuri în care oamenii nu-și pot reconstitui veniturile: arhivele au ars

Un alt aspect problematic este legat de adeverințele care dovedesc sporurile, primele, acordul global și alte venituri acordate înainte de 2001 care nu sunt luate în calcul în prezent. „Vă amintesc că înainte de 1990, impozitul se plătea de întreprindere la total fond de salarii. Adică, avea 1.000 de angajați cu un salariu de 3.000 de lei în medie, întreprinderea plătea impozit pentru întreg fondul de 3 milioane de lei. Ministerul Finanțelor ar trebui să aibă aceste cifre, pe fiecare angajator, astfel încât să nu mai fie nevoie de adeverințe. Sunt cazuri în care arhivele au ars, întreprinderile au intrat în faliment, iar oamenii nu mai au cum să aducă dovezile. Dacă nu poți să reconstitui veniturile de dinainte de 2001, statul ar trebui să-și ofere un mic procent în plus”, a declarat secretarul general al BNS pentru „Adevărul”.

Ce spune noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor are o formulă de calcul extrem de clară, care ține cont de salariul mediu brut pe economie din perioada 1938 până în 2022, conform tabelului de mai jos:

image
image

Formula de calcul

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este:

VPR (valoarea punctului de referință stabilit la 81 de lei) x Număr total de puncte.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive

Punctele de contributivitate se calculează ținând cont de punctajul lunar - numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Punctajul anual - numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare

Puncte de stabilitate - puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite