România şi Statele Unite se confruntă în prezent cu o problemă comună: creşterea cazurilor de infectare cu COVID-19, pe fondul relaxării restricţiilor adoptate în primăvară. Banca de investiţii Goldman Sachs a calculat că purtarea generalizată a măştii de protecţie este soluţia pentru a preveni o nouă închidere forţată a economiei din cauza răspândirii virusului.

acum 2 zile · comentarii (11)

Intrarea în procedura de insolvenţă, se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor, după 30 de zile de la scadenţă, faţă de unul sau mai mulţi creditori. Insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile angajate.

acum 6 zile · comentarii (0)

Îmi amintesc ce zgomot a produs în lumea corporatistă prăbuşirea Enron, care a tras după sine dispariţia firmei de consultanţă şi audit Arthur Andersen (una din primele 5 în lume). S-a vorbit atunci de conflicte de interese, ochi închişi faţă de operaţiuni neclare şi necurate ale Enron, cea care transformase piaţa energiei din California într-un veritabil casino.

acum 6 zile · comentarii (0)

Abordarea demagogică a creşterii pensiilor şi indicarea unor surse de finanţare fanteziste conduc spre un climat de nelinişte atât la nivel social, cât şi în economie. Atât amânarea transferului de către stat a contribuţiilor salariaţilor către fondurile de pensii private, cât şi cheltuirea rezervelor BNR ar destabiliza grav economia, cu consecinţe pe termen lung.

acum 6 zile · comentarii (15)

Din păcate, veştile economice nu sunt deloc bune pentru români. Multe firme importante au anunţat disponibilizări. De exemplu, Grupul Lactalis închide două fabrici, la Floreni şi la Vatra Dornei, iar această decizie implică un număr mare de disponibilizări. De asemenea, fabrica Ford Craiova a anunţat că va concedia o parte din angajaţi din cauza condiţiilor de pe piaţă.

acum 10 zile · comentarii (6)

De două săptămâni de când s-au deschis terasele şi plajele ne-am relaxat. Unii din noi nici nu mai vrem să auzim despre pandemie, tot mai mulţi amici susţin teorii conspiraţioniste şi dacă putem petrece o ora la terasă, merge în Vamă sau în Grecia în vacanţă aproape că suntem mulţumiţi. Orice, dar să nu mai stăm în casă.

acum 16 zile · comentarii (5)

Uşurinţa cu care vom obţine şi ne vom însuşi abilităţile de care vom avea nevoie pentru a ne integra în noua normalitate va da un flow rapid ritmului în care skillurile necesare vor evolua. Ceea ce mi se pare foarte interesant este faptul că, pentru a putea să manageriem eficient echipele, trebuie să schimbăm modul în care ne raportăm la abilităţile de care avem nevoie pentru a performa.

acum 19 zile · comentarii (2)

În perioade complicate, investiţiile publice sunt considerate drept ”ancore” sau medicamente cu valoare de stimulent pentru economiile în suferinţă, dacă sunt aplicate în zone cu amprentă importantă şi cu putere de propagare în economie. Se spune că acolo unde miroase a ciment, există sau va exista foarte rapid dezvoltare. Dar până acum, în România, în perioade de criză nu a prea mirosit a ciment. De ce s-a întâmplat acest lucru?

acum 23 zile · comentarii (2)

Whatsapp este cea mai folosită aplicaţie de chat din lume. Conform blogului companiei în aplicaţie comunică în prezent aproximativ 2 bilioane de utilizatori din întreaga lume şi există 1600 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună. Cu aşa rată de engagement nu e de mirare că aplicaţia a intrat în vizorul marketerilor. Am fost curioasă în legătură cu impactul ei în România, iar surpriza a fost una plăcută.

acum 23 zile · comentarii (6)

În aceste vremuri tulburi, schimbarea este ceea ce oamenilor le este cel mai greu să asimileze, angajaţii preferând să nu o experimenteze deloc, dacă se poate. Dar iată că, deşi trăim un moment pe care nimeni dintre noi nu l-a mai trăit vreodată, aş vrea să vă arăt de ce pentru noi metodologia Agile şi comunicarea continuă pot fi de mare ajutor şi îmbunătăţesc productivitatea în situaţii de incertitudine precum cea pe care o traversăm acum.

acum 27 zile · comentarii (4)