La zi

La zi

Pana la finele anului, Transelectrica va reabilita 900 kilometri de linii electrice aeriene * Va fi instalata si reteaua de fibra optica a sistemului energetic Compania Transelectrica si consortiul

Trebuie să conştientizăm că în contextul creşterii gradului de digitalizare a vieţii cotidiene, România poate deveni un jucător important la nivel mondial în zona de IT&C. Creativitatea şi hărnicia programatorilor români pot fi bazele pentru dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată ridicată care să scoată România în câţiva ani dintr-o potenţială middle income trap.

Criza provocată de pandemia COVID-19 a adus şi momente de incertitudine cu privire la viitor, însă trebuie privită ca o oportunitate de evoluţie atât la nivel individual, organizaţional, cât şi ca societate. De aceea primul pas pe care companiile au nevoie să îl facă este să găsească soluţii pentru provocările imediate cu care se confruntă: munca în echipă, leadershipul şi recrutarea.

Cu un deficit de 4,6% în anul 2019, România are un spaţiu fiscal de manevră mult mai mic decât multe state din Uniunea Europenă. Această criză ne prinde iar în mijlocul unei politici prociclice, în care, în loc să fi economisit pentru vremuri rele în ultimii opt ani de creştere economică, am făcut deficite de multe ori nesustenabile.

acum 6 zile · comentarii (4)

România nu a reuşit să tragă din banii alocaţi în cincinalul curent nici 30% din suma care îi revenea. La acest moment, contrar a celor ce se crede, România este contributor net la bugetul Uniunii Europene şi nu unul dintre beneficiari, însă vina este la Bucureşti şi nu la Bruxelles.

acum 6 zile · comentarii (21)

Vin banii! O sumă - vom vedea calculele finale - care se va apropia, în principiu, de 20 de miliarde Euro, bani destinaţi repornirii motoarelor economice şi sociale afectate sau chiar blocat de efectele pandemiei şi reconectării cu circuitele lumii globalizate. Bani pe care, în funcţie de înţelepciunea şi ştiinţa de guvernare a celor care ne conduc, chiar ar putea să producă rezultate. Ar putea, zic, dar nu există garanţii absolute.

acum 7 zile · comentarii (17)

COVID-19 reprezintă o provocare globală fără precedent, care ne-a schimbat total viaţa. Atacul asupra sănătăţii, incertitudinile privind disponibilitatea alimentelor, provocările la nivel social şi economic, toate fac parte acum din noua noastră realitate. Cum ar trebui să gestioneze această tensiune un om de afaceri? Stăm şi aşteptăm să vină sfârşitul lumii sau ne aruncăm în luptă?

acum 8 zile · comentarii (0)

Achievements din CV-uri sunt o mană cerească pentru cei mai mulţi recrutori, pentru că nu există alt loc mai potrivit în CV în care candidatul să-şi arate mai pe faţă lipsa de logică, de inteligenţă, de înţelegere a mecanismelor elementare de business, decât atunci când îşi prezintă realizările.

acum 15 zile · comentarii (13)

Încă din capul locului, trebuie subliniat că execuţia bugetară pe primul trimestru cuprinde doar două săptămâni (după 16 martie) de restricţii de natură economică urmare a instituirii Stării de Urgenţă şi a unor măsuri restrictive prin ordonanţe militare. Practic, lunile ianuarie şi februarie sunt întregi, iar martie a fost afectată doar pe jumătate.

luna trecuta · comentarii (1)

Foarte multe comentarii se fac la cel mai recent raport dat publicităţii cu două zile în urmă de către Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO)  şi care analizează impactul dezastruos pe care l-a avut şi continuă să-l mai aibă pandemia cu COVID-19 asupra pieţelor muncii din întrega lume.

luna trecuta · comentarii (9)

Acordarea unui venit minim garantat de 1500 de lei pe lună pentru persoanele afectate de criza provocată de pandemie ar acoperi cheltuielile de strictă necesitate în această perioadă, în care mulţi oameni au rămas fără locuri de muncă şi nu-şi mai pot asigura traiul zilnic. În acest mod se pot reduce considerabil efectele sociale negative determinate de criză, precum creşterea sărăciei extreme şi a ratei criminalităţii.

luna trecuta · comentarii (20)

Situaţia economică dificilă aduce faţă în faţă diferite şcoli de gândire în dezbaterea ce are ca obiect de studiu relansarea. Unele propun soluţia adaptării la noul context prin sacrificii şi regândirea întregului model intelectual de a face afaceri, în timp ce altele susţin că este suficientă tipărirea de bani. Acest exerciţiu de gândire se poate dovedi pozitiv sau dezastruos pentru România şi pentru capitalul românesc - şi aşa destul de fragil.

acum 2 luni · comentarii (9)

Cu un necesar de finanţat de 25 miliarde euro în 2020, peste 1 milion de contracte de munca suspendate şi o cădere accelerată a economiei, România are nevoie de sprijinul solidar al UE. Ar fi o strategie win-win atât pentru România cât şi pentru UE, având în vedere legăturile comerciale, de forţă de muncă şi capitaluri. Altfel, România va intra din nou pe drumul periferiei, după ani de convergenţă rapidă.

acum 2 luni · comentarii (7)