SAPARD-ul nu e suficient

SAPARD-ul nu e suficient

* 439 de proiecte aprobate nu pot fi aplicate pentru ca primariile nu au banii necesari pentru a acoperi cota de 25 la suta din valoarea lucrarilor * Firmele de constructii drumuri, nemultumite de pasivitatea autoritatilor

Toate calculele arată că viitoarea configuraţie a Parlamentului European va fi una mult mai eterogenă, cu mult mai multe voci eurosceptice. Pentru prima dată în 40 de ani, popularii europeni şi socialiştii îşi pierd puterea dominantă în Parlament, iar asta va avea consecinţe profunde.

acum 2 luni · comentarii (13)

Cauza structurală a adâncirii deficitului extern nu este creşterea veniturilor românilor, aşa cum spun unii analişti. Este altceva. Oferta internă de bunuri şi servicii nu s-a adaptat nici de această dată unei cereri agregate în creştere, în principal din cauza accesului redus la finanţare a companiilor autohtone. Este un deficit structural istoric aici.

acum 2 luni · comentarii (10)

Acum câteva zile, o candidată a schimbat brusc subiectul şi m-a întrebat de ce m-am uitat lung la picioarele şi la fundul ei. Şi mi-a venit din nou în minte o întâmplare de acum aproape treizeci de ani, una dintre acelea pe care nu le mai uiţi vreodată, dacă ţi se întâmplă într-un moment anume din viaţă.

acum 2 luni · comentarii (29)

Sunteţi angajator şi primiţi un CV care începe astfel. „SUMMARY: Management and sales professional with over 18 years of experience în services and energy sector, recognized for excepţional capability to identify strengths and weaknesses of business processes and realize sales revenues-even in sluggish

acum 2 luni · comentarii (1)

În timp ce Parlamentul dezbate un buget fantasmagoric, bazat pe o creştere economică de 5,5% şi o reducere a şomajului, efectele politicilor fiscal-economice dezastruoase ale actualului executiv încep să producă efecte în economia reală: fabrici îşi închid porţile, companiile taie de la investiţii, firmele fac reduceri de personal.

acum 2 luni · comentarii (100)

Motivate de Pachetul Energie adoptat în 2018 şi de modul cum Nord Stream 2 va rescrie contextul geopolitic din UE şi relaţia Rusia - Germania pe noile rute de transport a gazelor naturale, mai multe state din UE îşi iau din timp măsuri de reformare a sistemului energetic. În schimb, ţara noastră vrea păstrarea unui mix energetic „echilibrat şi diversificat” printr-un set de acţiuni nerealiste, vulnerabilizându-şi viitorul securităţii energetice.

acum 2 luni · comentarii (6)

Despre intelligence economic, business intelligence sau competitive intelligence se scriu prea puţine analize pentru piaţa economică din România, ceea ce ne arată că încă vorbim despre un domeniu aflat în formare în ţara noastră, asta deşi în statele occidentale, şi nu numai, asistăm la o adevărată tradiţie formată în ultimii ani.

acum 2 luni · comentarii (2)

ANRE a publicat „Normele de aplicare în domeniul gazelor naturale“ ale OUG 114/2018, prin care doreşte să se armonizeze legislaţia secundară existentă cu prevederile legale în vigoare. Analizând cu foarte mare indulgenţă, făcând abstracţie de articolele şi anexele care lipsesc din documentele publicate, nu pot să afirm decât că este un act normativ amatoricesc, lipsit de o aplicabilitate efectivă.

acum 3 luni · comentarii (2)

Există dezideratul conturat politic că, până la jumătatea deceniului ce vine România să adere la zona euro (ZE); se aduc în acest sens argumente de ordin economic, politic şi geopolitic. Asemenea argumente se regăsesc în Raportul de fundamentare a aderării la ZE, care a fost elaborat sub îndrumarea Comisiei Naţionale formate la începutul anului trecut.

acum 3 luni · comentarii (9)

România este în centrul celei mai aprinse dezbateri pe tema securităţii energetice a Uniunii Europene. Amendamentele propuse de Comisia Europeană la Directiva Gazului şi susţinute de România, în exerciţiul preşedinţiei Uniunii Europene, au întâmpinat, în Consiliul UE, o opoziţie feroce din partea Germaniei şi Olandei, principalele ţări care ar beneficia de gazul rusesc transportat prin viitoarea conductă Nord Stream 2.

acum 3 luni · comentarii (45)

Consumatorii au fost înştiinţaţi de furnizori că vor opera modificări în preţul de vânzare a gazelor naturale, urmând ca acesta să fie mai mare începând cu 1 ianuarie 2019, din cauza OUG 114/2018. Astfel, în plină iarnă, consumatori casnici şi industriali se văd în situaţia de a plăti mult mai mult pentru gaze decât în anul anterior şi chiar mai mult decât în ultimele luni ale anului 2018.

acum 3 luni · comentarii (1)

România ar trebui să privească foarte atent la modul inteligent în care Danemarca şi-a reformat sistemul energetic. Deşi importă electricitate şi exportă gaze naturale, danezii au găsit soluţiile perfecte pentru a-şi întări securitatea energetică. Nu au folosit vorbe de duh şi retorică extremistă, ci au promovat energia curată, digitalizarea, cercetarea, instrumentele de măsurare a consumului în timp real şi au investit în cercetare şi inovare.

acum 3 luni · comentarii (16)

Economia românească este mult mai imună în faţa crizei faţă de acum 10 ani. Probabilitatea unui atac speculativ asupra leului este una foarte redusă. Fundamentele economice sunt bune, chiar dacă există o tendinţă care trebuie corectată - adâncirea deficitului de cont curent.

acum 3 luni · comentarii (52)

OUG 114/2018 sub aspectul plafonării preţului la gazele naturale, fundamentată pe o prevedere legală inexistentă, are „avantajul“ tehnic că nu poate fi atacată decât de inexistentul Avocat al Poporului. Doresc să precizez că totuşi mai există, o cale juridică, prin care atacarea acestei Ordonanţe să poată să fie realizată. Voi încerca să arăt câteva dintre multele probleme, care derivă din aplicarea OUG de plafonare a preţului gazelor naturale.

acum 3 luni · comentarii (4)

Am ajuns şi aproape de capătul implementării strategiei #wageledgrowth. După doi ani de implementare accelerată a măsurilor de restabilire a echităţii între remunerarea muncii şi a capitalului, putem spune să #wageledgrowth şi-a atins ţintele. În anii 2019 şi 2020 implementarea #wageledgrowth va continua doar gradual, cu măsuri importante, dar de mai mică amploare. Este totuşi necesară consolidarea noii poziţii deţinute, a noului normal.

acum 3 luni · comentarii (13)