O nouă lovitură pentru perlele energetice ale României. Cum sunt obligate două mari companii de stat să vândă energie cu profit de maxim 5%

O nouă lovitură pentru perlele energetice ale României. Cum sunt obligate două mari companii de stat să vândă energie cu profit de maxim 5%

După ce a lovit companiile din energie cu taxa din ordonanţa controversată, dar şi cu plafonarea preţurilor, Guvernul continuă atacul. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, două dintre cele mai mari companii de stat, vor fi obligate să livreze până la 65% din producţia de energie pe piaţa reglementată, cu un profit de maxim 5%.

Cât a reuşit să recupereze Fiscul din prejudiciul în dosarul ICA, în patru ani | dan voiculescu

Cât a reuşit să recupereze Fiscul din prejudiciul în dosarul ICA, în patru ani

Fiscul a reuşit să recupereze, în patru ani, numai 15% din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact şi unul din inculpaţii cu cele mai mari averi. Recent, omul de afaceri a lansat un contraatac la ANAF, pe care îl acuză că i-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului.

Isărescu, chemat la raport în Senat. Zamfir: Să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor. Reacţia BNR | mugur isarescu

Isărescu, chemat la raport în Senat. Zamfir: Să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor. Reacţia BNR

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR, el solicitând BNR să oprească mecanismul „artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor”.

Guvernul ascultă de Isărescu, dar cu jumătăţi de măsură: bancherii au fost chemaţi la discuţii, dar nu li s-a comunicat ziua şi ora

Guvernul ascultă de Isărescu, dar cu jumătăţi de măsură: bancherii au fost chemaţi la discuţii, dar nu li s-a comunicat ziua şi ora

După ce guvernatorul Mugur Isărescu a atenţionat Guvernul că trebuie să cheme industria bancară la discuţii privind ordonanţa controversată din Fiscalitate şi „taxa pe lăcomie”, Finanţele i-au invitat pe bancheri, dar pentru a discuta despre „politica monetară şi politica fiscală” şi fără a li se spune în ce zi şi la ce oră să vină.

Am ajuns şi aproape de capătul implementării strategiei #wageledgrowth. După doi ani de implementare accelerată a măsurilor de restabilire a echităţii între remunerarea muncii şi a capitalului, putem spune să #wageledgrowth şi-a atins ţintele. În anii 2019 şi 2020 implementarea #wageledgrowth va continua doar gradual, cu măsuri importante, dar de mai mică amploare. Este totuşi necesară consolidarea noii poziţii deţinute, a noului normal.

acum 7 zile · comentarii (10)

Partidele la putere se pot baza fără probleme pe voturile acestor cetăţeni conştiincioşi la viitoarele alegeri, chiar dacă numărul acestora se va diminua din cauza deceselor ce vor surveni între timp. Aceasta nu-i o problemă pentru aspiratoarele de voturi, deoarece numărul decedaţilor va fi înlocuit şi înmiit cu alţi doritori să pună ştampila pe roşu, care vor fi doritori să-şi arate recunoştinţa faţă de marele partid!

acum 12 zile · comentarii (0)

Cei mai mulţi se supără când le atrag atenţia că experienţa lor s-ar putea să nu aibă atât de multă valoare pe cât cred ei, faţă de alte abilităţi şi calităţi pe care le caută angajatorii. Şi că, dacă se bazează exclusiv pe această experienţă, e posibil să îşi asume un mare, foarte mare risc. Unii devin agresivi şi chiar violenţi când aud aşa ceva. Uitaţi-vă la comentariile de pe blogul meu, de pildă.

acum 14 zile · comentarii (6)

Suprataxa privind băncile a provocat discuţii aprinse. Chiar dacă ar putea fi interpretată în registrul unei reglementări a ratelor la împrumuturi acordate clienţilor non-bancari, lucrurile merg adânc; raportarea Robor-ului la o rată de referinţă (RR), anunţată la 1,5% şi apoi ajustată la 2%, priveşte politica monetară a BNR.

acum 15 zile · comentarii (9)

Plafonarea preţului de achiziţie al gazelor naturale din producţia internă are potenţialul de a creşte importurile de gaze ruseşti, va îngreuna orice demers de reindustrializare în următorii trei ani şi creează falsa impresie că această măsură este una justă pentru consumatorul casnic.

acum 15 zile · comentarii (5)

Am spus de câte ori am avut ocazia că o firmă trebuie să încerce prin toate mijloacele, cu toată forţa şi în permanenţă să evite să ajungă să depindă prea mult de angajaţii ei. Sau, că să folosesc o expresie uzată de ipocrizia şi cinismul cu care e aruncată în joc, să ajungă ca angajaţii să nu mai fie „cel mai important capital“ al acelei companii.

acum 18 zile · comentarii (21)

Ultimul asalt al guvernanţilor îndreptat împotriva companiilor străine m-a îndemnat la o analiză comparativă, dar dintr-o altă perspectivă decât studiile excelente făcute deja de analişti respectabili, a rezultatelor economice ale firmelor cu capital românesc şi străin pentru anul 2016, anul pentru care există ultimele date centralizate şi care, cu certitudine, nu au suferit modificări esenţiale în ultimii doi ani.

acum 23 zile · comentarii (27)

Anul ce va trece în câteva zile a purtat cu sine dezbateri largi legate de evoluţia macroeconomică a României. De la date statistice interpretate incorect la propagandă privind evoluţia anumitor parametri economici, anul 2018 a fost unul în care nu s-au manifestat dezechilibre majore, de natură să arate o evoluţie inconsistentă. Ca şi anul trecut, anul curent va demonstra lipsa unor riscuri sistemice severe/ridicate.

acum 24 zile · comentarii (20)

România şi-a propus să exercite preşedinţia Consiliului UE sub semnul coeziunii dar riscă să toarnă gaz peste discordie. Una dintre marile teme pe care autorităţile noastre vor trebui să le gestioneze în primele şase luni ale anului viitor este identificarea unui consens între statele din Estul Europei care se opun construcţiei Nord Stream 2 şi cele din Occident, care consideră acest proiect unul eminamente economic, lipsit de valenţe politice.

acum 25 zile · comentarii (14)

România are cel mai mic preţ de achiziţie al producţiei de gaze naturale din UE. înainte de noile biruri anunţate la finalul săptămânii trecute de PSD avea, în schimb, al patrulea cel mai ridicat regim de taxare din UE! Cifrele puse la dispoziţie de Eurostat demonstrează că retorica trioului Dragnea – Vâlcov – Teodorovici care a militat pentru plafonarea preţului la gazele naturale nu este decât populism ieftin pentru înfierbântaţi.

acum 29 zile · comentarii (13)

Cu ce a greşit mediul de afaceri românesc, fie antreprenori români mici şi mari, fie investitori străini, să îşi termine anul 2018 aşa cum au început şi încheiat anul 2017? Adică prin schimbări fiscale făcute peste noapte, care nu erau incluse în niciun program de guvernare.

luna trecuta · comentarii (27)

La Congresul PSD de duminică, Liviu Dragnea a deschis Cutia Pandorei. Din ea, a sărit noua teorie a capitalului care defineşte ce înseamnă Momentul Zero într-o ţară roasă de corupţie până la măduvă şi care trebuie să fie relaţia dintre clasa muncitoare, multinaţionale şi aleşii poporului.

luna trecuta · comentarii (21)

Trecerea la energia verde este produsă din surse puţin poluante, fiind unul dintre cele mai importante obiective ale UE, dar această revoluţie în sistemul energetic nu poate să nu ofere un răspuns la ce se va întâmpla cu oamenii care lucrează, astăzi, în sectoare de activitate care, în următorul deceniu, nu se vor mai regăsi pe harta industrială a Europei.

luna trecuta · comentarii (11)

Supraimpozitarea gazelor, o corecţie istorică, care nu trebuie să se limiteze exclusiv la îndestularea generaţiei prezente, ci să permită şi generaţiilor viitoare să beneficieze, de pe urma gazelor naturale descoperite acum mai bine de un secol. În acelaşi timp, se impune stoparea acţiunii prin care supraimpozitarea gazelor să fie doar un instrument de a scoate mai mulţi bani din buzunarele oamenilor.

luna trecuta · comentarii (3)