„O industrie-cheie”. Țara care vrea să concureze cu SpaceX în domeniul transportului spațial

0
Publicat:

Noua agenţie spaţială a Coreei de Sud a anunţat joi că intenţionează să îşi crească cota în acest sector şi să concureze cu SpaceX, compania lui Elon Musk, dezvăluind planurile de a crea o "poartă spaţială".

Coreea de Sud vrea să concureze cu SpaceX în domeniul transportului spațial FOTO Arhivă
Coreea de Sud vrea să concureze cu SpaceX în domeniul transportului spațial FOTO Arhivă

Korea Aerospace Administration (KASA) a fost lansată în luna mai cu scopul de a face din Coreea de Sud o nouă putere spaţială, călcând pe urmele Statelor Unite, Rusiei şi Chinei, potrivit Agerpres.

Seulul, care este, de asemenea, angajat într-o cursă spaţială cu Coreea de Nord, înarmată nuclear, a declarat că îşi propune să plaseze o sondă pe Lună până în 2032 şi, eventual, să ajungă pe Marte. 

KASA a anunţat joi că intenţionează să construiască un sistem complet de transport spaţial, inclusiv o "pasarelă spaţială", pentru a concura cu liderul de piaţă SpaceX.

"Vom face din industria aerospaţială o industrie-cheie şi ne vom propune o cotă de 10% din piaţa globală până în 2045", a declarat directorul KASA, Yoon Young-bin, într-o conferinţă de presă.

În prezent, tarifele de transport ale SpaceX variază între 2.000 şi 3.000 de dolari pe kilogram, multe ţări apelând la această variantă pentru a transporta echipaj uman sau provizii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi pentru plasarea de sateliţi pe orbită.

"Ne propunem să reducem costul transportului spaţial pe orbita joasă a Pământului la mai puţin de 1.000 de dolari pe kilogram", a declarat Yoon.

KASA a indicat, de asemenea, că intenţionează să construiască un observator spaţial pentru a îmbunătăţi previziunile meteorologice spaţiale, dar şi pentru a facilita o viitoare tentativă de a ajunge pe Marte, după cum a spus John Lee, administrator adjunct responsabil de misiunile KASA.

După modelul agenţiei spaţiale americane NASA, KASA a afirmat că va acţiona ca un "turn de control aerospaţial", supervizând politica aerospaţială, dezvoltarea sateliţilor şi misiunile spaţiale, inclusiv explorarea Lunii.

Coreea de Sud a trimis prima sa sondă orbitală selenară, Danuri, în 2022, cu o rachetă SpaceX Falcon.

Totodată, Coreea de Sud a lansat cu succes racheta Nuri şi a plasat sateliţi funcţionali pe orbita terestră anul trecut, după două încercări nereuşite.

Seulul se pregăteşte pentru a patra lansare a rachetei Nuri, în a doua jumătate a anului 2025.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite