O companie din Elveția deschide o fabrică de ulei în Zona Liberă Galați. Investiția este de peste 20 milioane de euro

0
Publicat:

O fabrică de ulei va fi construită în Zona Liberă Galați. Este vorba de investiție a unei companii din Elveția, de peste 20 de milioane de euro și va crea în jur de 200 de noi locuri de muncă.

O nouă fabrică de ulei în orașul Galați FOTO: SHUTTERSTOCK
O nouă fabrică de ulei în orașul Galați FOTO: SHUTTERSTOCK

Reprezentanții companiei elevețiene SunPro și directorul Zonei Libere Galați au semnat luni, 6 februarie, contractul de concesiune în prezența primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

„Zona Liberă a devenit foarte atractivă în ultimii ani și mă bucur că avem un nou investitor care va crea noi locuri de muncă și va aduce plus valoare orașului nostru. Este încă o dovadă că Galațiul oferă oportunități foarte bune pentru investiții”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Autoritățile locale și compania elvețiene au semnat contractul de concesiune FOTO: Primăria Galați
Autoritățile locale și compania elvețiene au semnat contractul de concesiune FOTO: Primăria Galați

Contractul de concesiune cu compania elvețiană fost încheiat pentru o perioadă de 49 de ani.

Complex rezidenţial de lux pe ruinele unei foste fabrici din Galaţi

În timp ce o nouă fabrică se construiește în Galați, alta dispare. Fosta fabrică de componente hidraulice Mehid SA Galaţi a fost transformată recent în munți de moloz. 

Înfiinţată în 1905, fabrica era cea mai mare şi mai modernă întreprindere de echipamente hidraulice din Moldova, fiind dintre cei mai importanţi furnizori pentru Tractorul Braşov. În vremea sa de glorie avea peste 2.000 de angajaţi şi exporta în peste 40 de ţări.

La un moment dat, în momentele sale de glorie, a produs şi piese de avioane pentru Uzina de Avioane Bacău. De asemenea, a fost un important furnizor de echipamente pentru Combinatul Siderurgic, şantierele navale din Galaţi, Brăila şi Tulcea. 

Declinul fabricii a început în 1999, atunci când a fost cumpărată de la stat de omul de afaceri gălăţean Cornel Mangalea. Din acel moment, începe declinul fabricii, iar producţia scade masiv. După 2006 a fost trasă pe linie moartă, fiind lăsată la cheremul hoţilor de fier. 

După ani de litigii, zeci de sesizări, amenzi, tergiversări, contestaţii în justiţie, fosta fabrică Mehid are, în prezent, un nou proprietar care vrea să construiască acolo un complex rezidenţial. 

Terenul este acum deținut de firma Popa Nan Project SRL din București, care l-a cumpărat, în urma licitației, cu 6 milioane de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite