Milioane de autoturisme din România ar putea fi vizate de o taxă pentru poluare. Boloș: „Va avea un impact destul de mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a promis că va taxa utililajele grele și mijloacele de transport poluante, măsura făcând parte din cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie.

Marcel Boloş FOTO: gov.ro
Marcel Boloş FOTO: gov.ro

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat pentru Profit.ro că măsura „va avea un impact destul de mare”, fiind vorba de „peste opt milioane de mijloace de transport”.

Cererea de plată PNRR numărul 4 are o valoare de 2,7 miliarde de euro. Jalonul este la Ministerul Transporturilor, iar neîndeplinirea lui ne poate costa între 300 și 600 de milioane de euro bani europeni, potrivit unor surse Digi24.

„Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utililajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport.

Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate. Afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale”, a explicat Boloș.

O parte din banii strânși vor merge la autoritățile locale, iar altă parte către Compania de Administrare a Infrastructurii, pentru întreținerea drumurilor, a mai spus ministrul.

În 2023, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se dorea impunerea unei roviniete în funcție de vechimea mașinii, dar și o nouă taxă pentru camioane numită TollRo.

Această taxă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR, iar tarifele vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor. Șoferii urmează să plătească pentru gradul de poluare, iar șoferii de camioane vor plăti „la kilometru”.

Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni.”, mai arată proiectul de lege.  

În vara anului trecut, un proiect privind o taxă auto asemănătoare, care urma să scoată mașinile poluante din centru, a fost amânat. Erau vizate autoturismele până în Euro 6. Șoferii care ar fi intrat cu aceste vehicule în zonele interzise ar fi fost amendați cu 300 de lei, scrie ProTV.

Din cele 10 milioane de mașini înmatriculate în România, aproape jumătate sunt mai vechi de 15 ani.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite