Jobul pe care îl poate face oricine, plătit cu 250 de lei pe zi

0
Publicat:

Sezonul culesului strugurilor a început în România, aducând oportunități de muncă bine remunerate pentru zilieri.

Munca fizică, plătită cu 250 de lei pe zi - Foto Arhivă
Munca fizică, plătită cu 250 de lei pe zi - Foto Arhivă

Jobul momentului este cel de culegător de struguri, în această perioadă, muncitorii pot câștiga între 150 și 250 de lei pe zi, în funcție de efortul depus, relatează Agro TV.

Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Pietroasele, Buzău, a demarat culesul încă de pe 26 august, folosind atât metode mecanizate, cât și manuale.

Oenologul Cornel Baniță anunță că, de săptămâna viitoare, vor începe lucrările la soiurile Feteasca Albă, Busuioaca de Bohotin și Tămâioasa pentru vinuri seci.

Cornel Baniță a menționat că există un „nucleu” de muncitori care participă anual la cules, provenind nu doar din apropierea comunei Pietroasele, ci și din județele învecinate. Acești zilieri sunt recompensați cu sume cuprinse între 150 și 250 de lei pe zi, în funcție de volumul de muncă prestat.

Specialiștii consideră că strugurii s-au copt suficient și au strâns suficient zahăr.

Producția de struguri, la jumătate

Deși seceta a redus producția la soiurile tradiționale, vinul din acest an va fi mai puțin, dar de calitate superioară. Temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor a afectat recolta viticultorilor din Dealu Mare.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Stațiunea Pietroasa sunt optimiști: „vinurile dulci au un potențial destul de mare”.

Căldura extremă și lipsa precipitațiilor au redus semnificativ producția, iar cele mai afectate soiuri sunt Tămâiosa românească și Busuioaca de Bohotin, care sunt soiurile principale ale podgoriei. Conform oenologului Cornel Baniță, recolta pe hectar va fi aproape de două ori mai mică decât estimările anterioare ale cercetătorilor.

În principiu producția este sănătoasă și soiurile principale sunt Tămâioasa românească și Busuioaca de Bohotin sunt afectate de seceta. Tot ce s-a întâmplat anul acesta a fost ciudat. În funcție, de soi și de sol, producțiile variază. La unele vom avea 5-6 tone la hectar, iar la altele 7-8 tone”, a spus Cornel Baniță, potrivit sursei citate

Culesul la Pietroasa a început pe 26 august, iar primii struguri adunați vor fi Feteasca alba, Busuioaca de Bohotin și Tămâioasa pentru vinurile seci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite