• #1 Nu menţineţi activele lichide o perioadă prea îndelungată
  • #2 Investiţi în voi înşivă
  • #3 Investiţi în indicii bursieri
  • #4 Evitaţi creditele şi, în special, cardurile de credit
  • #5 Efectul de bulgăre de zăpadă - Gândiţi pe termen lung
  • #6 Cele mai bune investiţii sunt cele mai simple
  • #7 Riscul şi volatilitatea nu sunt totuna
  • #8 Realizarea investiţiilor la momentul potrivit
  • #9 Aveţi răbdare
  • #10 Nu ezitaţi să vă asumaţi pierderile

 

Warren Buffet - 10 sfaturi pentru investitorii pe pieţele financiare

Din ce în ce mai multe persoane doresc să se îmbogăţească în urma tranzacţionării la bursă. Warren Buffet reprezintă un reper în ceea ce priveşte randamentul obţinut pe piaţa bursieră. Puţini sunt traderii care se pot compara cu acesta date fiind performanţele pe care le-au înregistrat investiţiile sale.

Cu o avere estimată la 73,3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, Warren Buffet este cea mai bogată persoană din întreaga lume. În anul 1962, când a început să cumpere acţiunile Berkshire Hathaway, o acţiune costa 7,5 dolari. Astăzi, o acţiune a aceleiaşi companii valorează 119 000 dolari. Evoluţia preţului indică succesul acestui mare investitor, cunoscut şi sub numele de Oracolul din Omaha.

Acest articol cuprinde 10 sfaturi de care investitorii ar trebui să ţină cont atunci când tranzacţionează pe pieţele financiare, în vederea ameliorării investiţiilor la bursă. Iată cele 10 sfaturi ale lui Warren Buffet:

#1 Nu menţineţi activele lichide o perioadă prea îndelungată

Warren Buffet susţine că cea mai proastă investiţie este cea cash. Dacă doriţi să deveniţi bogat, nu veţi reuşi acest lucru ţinând banii la saltea.

#2 Investiţi în voi înşivă

Tot mai multe persoane caută să se îmbogăţească însă uită, de cele mai multe ori, să investească în capitalul uman. Cel mai bun lucru pe care aţi putea să îl faceţi este să vă îmbunătăţiţi constant competenţele.

#3 Investiţi în indicii bursieri

Diverse studii demonstrează faptul că marea majoritate a consilierilor în investiţii financiare nu pot învinge piaţa. Pieţele financiare sunt cunoscute ca fiind foarte eficiente. Iată de ce este mai indicat să investiţi în indicii bursieri. Taxele de gestiune a patrimoniului sunt destul de ridicate. Chiar dacă este posibil ca, la un moment dat, menţinerea banilor sub forma unui depozit să pară mai rentabilă decât investirea lor pe pieţele financiare, o dată retrase taxele de gestiune a fondurilor vom constata faptul că performanţa netă a depozitului să fie puţin mai mare, sau chiar mai mică decât performanţa portofoliului pieţei. Astfel, investiţiile pe pieţele financiare pot fi privite ca modalităţi de îmbogăţire, cu condiţia ca acestea să fie cât mai diversificate.

#4 Evitaţi creditele şi, în special, cardurile de credit

Warren Buffet este unul dintre cei mai mari investitori din lumea întreagă. Unul dintre sfaturile pe care acesta le oferă traderilor este ca aceştia să nu utilizeze cardul de credit, întrucât acesta presupune costuri. Pe de o parte, dobânzile pe care le veţi datora în urma folosirii acestor carduri de credit nu sunt nesemnificative. Iar pe de altă parte, creierul uman nu percepe cheltuielile efectuat cu cardul de credit în acelaşi mod în care percepe cheltuielile în numerar. Acest lucru se reduce la simplul fapt că utilizarea cardului de credit atrage după sine cheltuirea unor sume mai mari.

#5 Efectul de bulgăre de zăpadă - Gândiţi pe termen lung

Efectul de bulgăre de zăpadă al capitalului reinvestit este bine cunoscut. Una dintre devizele Oracolului de la Omaha este: Investeşte pe termen lung în întreprinderile pe care le înţelegi. Dacă vi se pare dificil să investiţi în DAX30 şi, în schimb, înţelegeţi foarte bine cum funcţionează investiţiile în aur, nu ezitaţi să rămâneţi la activul financiar pe care îl înţelegeţi. Din acest motiv, este recomandat să priviţi istoricul contului dumneavoastră şi să analizaţi tranzacţiile câştigătoare: pe ce activ, pe ce durată, ce fel de analiză a fost utilizată etc.

#6 Cele mai bune investiţii sunt cele mai simple

Dacă sunteţi debutant pe pieţele financiare, trebuie să înţelegeţi că cele mai bune investiţii sunt cele mai simple. Criza creditelor subprime din anul 2007 a dovedit că numeroşi investitori care au investit în produse ce aveau legătură cu ipotecile au pierdut mai mult decât toţi ceilalţi. Dacă piaţa forex vi se pare prea complicată, aţi putea să vă îndreptaţi atenţia către indicii bursieri precum CAC40, DAX30 sau SP500. Aceştia oferă o soluţie de investiţii nu prea scumpă, având un nivel al riscului acceptabil.

#7 Riscul şi volatilitatea nu sunt totuna

Unul dintre citatele cele mai cunoscute ale lui Warren Buffet este următorul: Riscul există numai atunci când nu ştim ce facem. Performanţa pe care a atins-o de-a lungul carierei dovedeşte acest lucru. El a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume tocmai pentru că a ştiut întotdeauna în ce şi-a investit banii. Volatilitatea este un lucru normal pe pieţele bursiere, însă riscul este ceva a cărui sursă o putem cunoaşte. Dacă nu înţelegem nimic din activitatea unei firme, este mai bine să nu investim.

#8 Realizarea investiţiilor la momentul potrivit

Atunci când Warren Buffet a fost întrebat cum poţi deveni milionar sau chiar miliardar, acesta a răspuns: Temeţi-vă atunci când ceilalţi sunt lacomi. Fiţi lacomi atunci când ceilalţi se tem. Aceasta este, de fapt, esenţa tranzacţionării împotriva trendului. Cel mai bun moment pentru a face o investiţie la bursă este în timpul unei crize economice. Warren Buffet a cumpărat acţiuni American Express în momentul în care toată lumea credea că această companie va intra în faliment. El a făcut acest lucru pe baza unei constatări simple: a observat că oamenii continuau să utilizeze cardurile American Express pentru cursele lor, deci modelul economic al firmei era în continuare viabil.

#9 Aveţi răbdare

Investiţiile cer întotdeauna răbdare. Una dintre devizele patronului Berkshire Hathaway este: Cumpăraţi acţiuni pe care puteţi foarte uşor să le păstraţi 10 ani. Toţi consilierii de gestiune a patrimoniului recomandă un orizont de timp de minim 4-5 ani pentru cei ce intenţionează să investească pe pieţele de acţiuni. Acest lucru nu este însă posibil atunci când tranzacţionaţi perechi valutare.

#10 Nu ezitaţi să vă asumaţi pierderile

Dacă v-aţi înşelat în ceea ce priveşte un ordin, este mai bine să vă asumaţi pierderile. Chiar şi cei mai reputaţi investitori pierd bani în urma unor investiţii. Cheia reuşitei acestora constă în tranzacţiile profitabile, care limitează şi chiar anulează pierderile înregistrate în urma unui ordin neprofitabil.