Victor Grigorescu: Bursa are nevoie de companii private, nu să se bazeze doar pe listările făcute de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să atragă mai multe companii private pentru a se dezvolta, astfel încât firmele de stat să nu mai fie „singurul motor“ pentru piaţa de capital, a declarat, marţi, Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Listările de companii de stat au susţinut dezvoltarea BVB, în principal prin aducerea de companii mari din sectorul energetic. „Este un exemplu pozitiv, pe care sectorul energetic va continua să-l urmeze. Sperăm că este un exemplu care va emula şi în alte zone ale economiei româneşti. Eu nu cred că singurul motor al dezvoltării unei pieţe de capital sunt companiile de stat. Am văzut că până acum aşa a fost şi nu este un lucru rău, pentru că am văzut, aşa cum spuneam mai devreme, sectorul energetic a avut de câştigat din această relaţie cu piaţa de capital. Dar mi-aş dori să văd şi companii din domeniul privat listate, mi-aş dori să văd mai multă activitate sau creştere a vizibilităţii şi în această zonă“, a afirmat Grigorescu, prezent la o conferinţă organizată la BVB pentru a marca cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea.

Statul va continua însă proiectele deja aprobate pentru listare, a adăugat el. „Este cert că şi noi vom continua proiectele care deja sunt cunoscute, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia (...)“, a spus el.

Hidroelectrica ar urma să iasă din insolvenţă în mai sau iunie, iar listarea este aşteptat în partea a doua a anului, în timp ce listarea CE Oltenia „nu cred că se va întâmpla curând“, a afirmat managerul FP, Greg Konieczny.

Pe bursă sunt aşteptate şi alte companii de stat: Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Portul Constanţa şi Poşta Română. În timp ce pentru Hidroelectrica şi CE Oltenia listarea a fost aprobată de către autorităţi, dar suspendată în cazul CE Oltenia, pentru Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Portul Constanţa şi Poşta Română nu a fost luată încă o decizie.

În cazul CE Oltenia, trebuie parcurse două etape înainte de reluarea procesului de listare. Prima ar fi numirea unei conduceri în conformitate cu normele de guvernnaţă corporativă, iar a doua restructurarea companiei. Procesul va dura probabil, o perioadă mai lungă, a spus el.

Bursa are nevoie în continuare de companiile mari, care pot face diferenţa, iar în economia românească acestea sunt în mare parte de stat, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, prezent la conferinţă.

„Companiile mari din România sunt blue chip-uri, dacă acestea sunt deţinute de stat atunci trebuie listate pentru dezvoltarea pieţei. Dacă sunt blue chip-uri în sectorul privat, vom fi foarte bucuroşi să facem asta, dar nu sunt prea multe. (...) Dacă ne gândim la companii private cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, atunci sunt puţine. Trebuie să privim în continuare la aceste companii mari, care pot face diferenţa“, a afirmat Negriţoiu.

De asemenea, ASF a propus Guvernului ca statul să vândă prin intermediul bursei participaţii minoritare pe care le are în unele companii blue chip, a spus el.

ASF a transmis analize şi recomandări Guvernului, inclusiv celui actual, în care a identificat participaţiile minoritare pe care statul le are în companii precum distribuţiile de energie, gaze, Romtelecom, şi altele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite