Vânzarea de titluri de stat către populaţie a fost un eşec: doar 65% din obligaţiuni au fost subscrise. Unde a greşit Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de promovare, preţul ridicat al unei obligaţiuni, scadenţa scurtă şi dobânzile comparabile cu cele oferite de bănci la depozite sunt doar câteva dintre motivele care au transformat emisiunea de titluri de stat destinate populaţie într-un eşec. În cele zece zile destinate ofertei, investitorii au depus ordine pentru achiziţia a doar 65.000 din cele 100.000 de titluri alocate.

Emisiunea de titluri de stat destinate populaţiei, prima din ultimii 10 ani, care s-a derulat în perioada 8-19 iunie, nu a fost una atractivă pentru investitori. În cele zece zile de ofertă, s-au subscris doar 65% din cele 100.000 de titluri de stat alocate de Ministerul Finanţelor.  

Subscrierile au fost acceptate până vineri, 19 iunie, la ora 13.00, iar până la ora 16.30 erau introduse în sistem 1.440 de ordine pentru cumpărarea a 64.999 de titluri. 

În cadrul tranşei primare, unde intră ordinele de achiziţie a până la 50 de titluri de persoană, investitorii au depus 1.284 de ordine pentru 27.860 de bonduri. Pe tranşa secundară, destinată achiziţiilor de mai mult de 50 de titluri de persoană, subscrierile aveau ca ţintă 37.139 de titluri de stat, prin 156 de ordine. Totuşi, subscrierile au crescut semnificativ în ultima zi a ofertei. Până joi, în penultima zi a ofertei, emisiunea era subscisă în proporţie de numai 38%. Pe tranşa primară, cei mai mulţi investitori au optat pentru o dobândă de 2%, în timp ce pe tranşa secundară, unde cei mai mulţi investitori au lansat ordinele în ultima zi a emisiunii, s-a optat în bună măsură pentru dobânda de 2,15%. 

Investitorii puteau opta în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat pentru o dobândă cuprinsă în intervalul 1,75-2,15% pe an. Preţul unui titlu de stat este de 1.000 de lei. Astfel, subscrierile populaţiei valorează aproape 65 de milioane de lei, cu mult sub valoarea de 100 de milioane de lei a întregii oferte.

Promovare precară 

Cine şi unde a greşit astfel încât prima emisiune de titluri de stat din ultimii 10 ani s-a transformat într-un eşec? Promovarea acestei emisiuni a lipsit cu desăvârşire. Ministerul Finanţelor a anunţat lansarea emisiunii şi a explicat extrem de succint termenii acesteia cu doar cinci zile înainte de lansare. Cu numai trei zile înainte de lansare, într-o vineri seara (5 iunie), Ministerul Finanţelor a publicat prospectul – un ghid din acre potenţialii investitori puteau afla condiţiile acestei emisiuni şi paşii pe care să-i parcurgă. 

Luni, 8 iunie, a fost lansată emisiunea de titluri de stat, iar reporterii „Adevărul“ au sondat interesul românilor vizitând mai multe unităţi ale BCR, BRD şi Raiffeisen Bank, bănci care au intermediat această ofertă. La o unitate bancară ni s-a spus că doar şeful de agenţie poate elibera astfel de formulare şi tot el ne poate oferi consiliere, însă acesta vine mai târziu, iar la o alta am fost sfătuiţi să revenim a doua zi, că deocamdată nu au documentaţia.  

Ulterior, în perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR au făcut un roadshow în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi pentru a prezenta programul. Adică în timpul emisiunii, nu înaintea lansării acesteia. 

Preţul unui bond, prea mare

Dacă pentru o emisiune de titluri de stat, preţul de 1.000 de lei per cupon este mic, emisiunea fiind orientată spre oamenii obişnuiţi, suma nu este la îndemâna celor cu venituri scăzute. Salariul mediu net în luna aprilie a fost de 1.857 lei, din care consumul reprezintă 40%. 

Ministerul Finanţelor şi-a recunoscut greşeala chiar în timpul derulării emisiunii de titluri de stat, ceea ce nu a făcut altceva decât să transmită un semnal de neîncredere posibililor investitori. 

„Ne-au fost adresate solicitări care considerăm că sunt logice şi fezabile să fie luate în considerare pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale, de la 1.000 de lei spre niveluri mai joase, astfel încât să ne adresăm persoanelor cu venituri şi mai mici“, a declarat Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei, în a şaptea zi a ofertei.

Economii pentru concediu, nu pentru titluri

Apropierea vacanţei, perioada de sfârşit de şcoală, bacalaureat, examene de licenţă lasă mai puţin loc pentru astfel de preocupări – cumpărarea de titluri de stat. În plus, o mare parte din populaţie este mai degrabă interesată să strângă bani pentru concediu. Totodată, emsiunea are loc într-un moment în care dobânzile bancare, precum şi randamentele pentru titluri de stat, se află la minime istorice, plasamentele alternative aducând profituri mult mai bune. 

Dobânda ca la bancă

Dobânzile la depozitele bancare au scăzut semnificativ în ultimii doi ani, pe fondul reducerii dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României, astfel că această variantă de economisire a devenit tot mai puţin atractivă pentru români. Aşa că mulţi dintre cei care aveau un ban de pus deoparte au încercat să se orienteze spre plasamente mai atractive, care să le aducă o bonificaţie mai bună. Astfel, emisiunea de titluri de stat a Finanţelor ar fi putut să constituie o alternativă pentru aceştia. 

Numai că cei care voiau să subscrie bonduri emise de Ministerul Finanţelor puteau alege o dobândă cuprinsă în intervalul 1,75-2,15% pe an. În prezent, cele mai bune oferte bancare pentru depozite constituite pe doi ani sunt de 3% pe an, ceea ce sună mult mai bine, deşi după scăderea impozitului de 16% diferenţa este minimă. 

Circul politic afectează încrederea în stat

Incertitudinea politică, cauzată de posibila demitere a întregului Guvern în contextul moţiunii de pe 12 iunie, de acuzaţiile de corupţie aduse premierului Victor Ponta şi de placerea acestuia în Turcia pentru a se opera, în plin scandal, s-a suprapus cu perioada de subscriere. Ştirile politice au întâietate, iar discuţiile cu privire la evoluţia subscrierii pentru titlurile de stat au căzut în plan secund. În plus, încrederea posibililor investitori în statul român, cel care emite titlurile, scade considerabil pe fondul tensiunilor politice.  

Cum primesc investitorii titlurile

Pentru titlurile deţinute, cu o maturitate de doi ani, populaţia va primi bonificaţia anual, iar veniturile din dobândă sunt scutite de impozit. Luni, pe 22 iunie, va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite