UE dă 2,55 miliarde de euro pentru a atenua decalajele de competitivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile pot să înceapă deja să pregătească proiectele cu care vor accesa fondurile structurale, în valoare de 2,55 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, în vederea îmbunătăţirii

Companiile pot să înceapă deja să pregătească proiectele cu care vor accesa fondurile structurale, în valoare de 2,55 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii.

Înaintează însă pe riscul lor pe un teren necunoscut, în condiţiile în care autorităţile naţionale nu fac publice drafturile privind ghidurile beneficiarului, iar Programul Operaţional - propunerea României privind modul cum vor fi cheltuiţi banii - mai are de aşteptat patru luni aprobarea Comisiei Europene.

Întreprinzătorii trebuie să meargă la Agenţia pentru IMM-uri (ANIMMC) dacă vor bani pentru investiţii productive sau pentru plata unor servicii pentru implementarea standardelor europene. ANIMMC va putea folosi o bună parte din cele 791 milioane de euro pentru capitalizarea Fondurilor de garantare pentru IMM-uri, pentru crearea unor fonduri de capital de risc, venture şi equity, dar şi pentru dezvoltarea în continuare a incubatoarelor de afaceri. Întreprinderile mici vor putea depune proiecte de până la 200.000 de euro, iar cele mijlocii pot accesa proiecte de până la 1,5 milioane de euro. Achiziţia unui teren poate fi finanţată cu până la 10% din valoare.

Portal pentru locurile de muncă disponibile

Un sfert din bani - 638 milioane de euro - are ca destinaţie creşterea eficienţei energetice, şi va fi derulat de Direcţia de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei. Conform Dorinei Muntean, consilier la Autoritatea de Management din cadrul MEC, vor fi finanţate în special proiectele pe energii alternative - eoliană, solară, biomasă sau mici centrale hidro. Sume importante vor fi direcţionate însă spre retehnologizarea marilor termocentrale - aşa-numitele Instalaţii Mari de Ardere -, care au aprobate perioade de tranziţie pentru reducerea poluării, în caz contrar urmând să fie închise.

Alte 536 milioane de euro vor putea fi accesate la Autoritatea Naţională pentru Cercetare, din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Aici, întreprinzătorii trebuie să vină cu proiecte realizate în parteneriat cu institute de cercetare sau universităţi. MCTI are de distribuit 383 milioane de euro pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţii. Ţinta declarată este creşterea numărului întreprinderilor conectate la internet, de la 52% la 70% în 2015. Banii vor fi alocaţi pentru realizarea unor portaluri: e-learning, e-sănătate, şi a unui portal privind informarea cetăţenilor privind locurile de muncă disponibile prin intermediul unor puncte publice de acces. MCTI va coordona susţinerea conexiunilor broadband pentru şcoli şi administraţia publică, şi furnizarea de sisteme electronice integrate pentru servicii medicale şi administraţia publică.

Fonduri structurale pentru promovarea turistică

Promovarea României ca brand turistic naţional a reuşit să rupă 5% din fondurile structurale pentru reducerea decalajelor de competitivitate. Autoritatea Naţională pentru Turism va cheltui aceşti bani pentru a plăti crearea unui brand turistic naţional, dar şi pentru a înfiinţa o reţea naţională de 10 centre de promovare a turismului şi pentru a realiza un site web cu o bază de date - naţională - de informaţii turistice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite