Teodorovici: Acum este cel mai bun moment pentru investiţii americane de anvergură în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, la o întâlnire cu investitorii din Statele Unite, că „acum este cel mai bun moment pentru investiţii americane de anvergură în economia românească ”.

Ministrul român a subliniat că ratingul „investment grade” acordat ţării noastre de toate marile agenţii de rating, statutul de piaţă emergentă anunţat ieri de FTSE Russell pentru bursa românească, precum şi indicatorii macro-economici fac din România o destinaţie sigură şi profitabilă pentru afaceri şi investiţii.

„Economia noastră traversează una dintre cele mai bune perioade, din punct de vedere al sustenabilităţii creşterii economice şi al potenţialului viitor de dezvoltare. României i-a fost atestată una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Uniunea Europeană, a şasea cea mai mică rată a datoriei publice în PIB din UE şi cea mai mică rată a şomajului din ultimii 30 de ani de către toate agenţiile de rating, de către FTSE Russell privind trecerea la statutul de piaţă emergentă pentru Bursa de la Bucureşti şi de către instituţiile de profil europene şi internaţionale.

Aceasta este fundaţia solidă pe care România construieşte o economie tot mai dezvoltată şi reduce constant decalajele faţă de media europeană.

În acest context extrem de favorabil, investiţiile americane de anvergură trebuie să fie parte a soluţiei, iar ţara noastră oferă nenumărate oportunităţi şi premise pentru parteneriate win-win. Ne ajută în acest sens şi excelentele relaţii dintre ţările noastre şi favorabilitatea extrem de mare pentru astfel de investiţii în rândul publicului românesc. Consolidarea parteneriatului strategic cu o importantă componentă economică este dezirabilă şi utilă pentru ambele părţi, având în vedere potenţialul insuficient fructificat al cooperării bilaterale economice, care înregistrează schimburi comerciale de aproximativ 2,5 miliarde dolari şi investiţii americane directe de doar 1,1 miliarde dolari, la nivelul anului 2017”, a precizat în intervenţia sa ministrul Teodorovici.

Printre exemplele de oportunităţi de investiţii americane în România, ministrul român a enumerat schemele de ajutor de stat în valoare de 1,5 miliarde euro pentru 7 ani, lansate de Ministerul Finanţelor Publice, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii care va fi operaţionalizat în scurt timp, Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi instrumentele de datorie publică lansate cu succes de către ţara noastră pe pieţele internaţionale. În context, ministrul român a reiterat extraordinara oportunitate oferită de îmbunătăţirea statutului pieţei de capital româneşti ca ”piaţă emergentă”.

„Odată cu anunţul FTSE Russell de ieri, piaţa de capital românească se deschide unor potenţiale investiţii de 30 de ori mai mari faţă de cele existente, iar importantele fonduri de investiţii americane au acum o nouă garanţie că investiţiile în România sunt sigure, profitabile, eficiente. Nu ne vom opri aici, vom continua să creştem atractivitatea pieţei de capital din România, este parte a proiectului nostru de ţară şi un pas important pe drumul intrării în Zona Euro”, a mai precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite