Tărăgănări continue pe o lege ce i-ar aduce României 24 miliarde de dolari

Tărăgănări continue pe o lege ce i-ar aduce României 24 miliarde de dolari

Legea offshore, care ar crea cadrul tehnic şi financiar pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, continuă să fie tărăgănată şi pe ultima sută de metri a acestei sesiuni parlamentare, deşi acest lucru ar putea aduce amânări ale unor investiţii importante în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni, comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor trebuia să dea un raport final pe legea offshore, urmând ca ea să fie dezbătută şi votată în aceeaşi zi şi în plen. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă, pentru că în comisia condusă de deputatul PSD Iulian Iancu au fost evitate dezbaterile pe unele din cele mai arzătoare capitole din lege, nefiind dat, de asemenea, nici raport final.

Preşedintele comisiei Iulian Iancu a propus, la începutul şedinţei, să fie discutate toate capitolele legii, cu excepţia capitolului fiscal, acesta urmând să fie luat în discuţie doar dacă mai este timp. „Capitolul fiscal rămâne în analiză cu decidenţii din toate palierele care ar fi implicaţi”, a spus Iancu, dând startul dezbaterii. Au urmat discuţii care s-au axat pe faptul că „offshore” sună „neromâneşte” sau că Ministerul Energiei şi alţi factori de decizie „fug de răspundere”.

Aşadar, n-a mai fost timp de capitolul fiscal. „Am rămas în discuţie cu propunerile de amenzi propuse de colegii de la UDMR şi cu fiscalitatea. După ce epuizăm ordinea de zi de mâine (azi, n.r.), le dezbatem pe acestea, regimul de fiscalitate, regimul sancţiunilor”, a conchis Iancu.

Amenzile sunt una din prevederile considerate excesive de către investitori. Companiilor le vor fi aplicate sancţiuni importante în cazul în care nu angajează români în proporţie un sfert de personal şi dacă nu lucrează cu firme româneşti.

Totodată, o prevedere ce ţine de fiscalitate, criticată de Iancu săptămâna trecută, este legată de creditul fiscal acordat investitorilor. Acestora le vor fi restituite anumite sume dacă se modifică redevenţele sau taxele.

Drept urmare, comisia de industrii din Camera Deputaţilor nu a dat nici raport şi nici vot pe legea offshore. „Până atunci, se va mai dezbate mâine (azi, n.r.) şi posibil şi miercuri şi va intra în plen până la finalul sesiunii parlamentare, adică până săptămâna viitoare”, ne-a spus deputatul USR Cristina Prună, membră a comisiei.

Miză de 24 miliarde de dolari

În contextul în care legea nu va fi votată în actuala sesiune parlamentară, ea va trebui să aştepte toamna. Şi la fel vor aştepta şi investiţiile companiilor petroliere care au descoperit importante cantităţi de gaze naturale în Marea Neagră, care au nevoie de această lege pentru a le planifica. Este vorba de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas, Lukoil şi Romgaz, care au acorduri semnate în Marea Neagră.

Investiţiile proiectate în viitor de industria offshore, de extracţie a petrolului şi a gazelor, ar putea ajunge la 23-24 miliarde de dolari, arată un studiu de impact realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte.

Potrivit Deloitte, veniturile atrase la bugetul de stat prin derularea proiectelor din Marea Neagră vor atinge 51,4 miliarde de dolari, dintre care 24 miliarde de dolari sunt reprezentate de impactul direct. Fiecare dolar cheltuit în România în proiectele offshore va genera venituri de 2,1 dolari la bugetul de stat, inclusiv redevenţe şi alte taxe.

„Vorbim despre comercializarea unei mărfi pentru care operatorii nu au luat o decizie finală de investiţie. Fără un cadru fiscal stabil vă pot spune că aceşti operatori nu îşi vor asuma riscul acestor investiţii offshore, pentru că există riscul să nu găseşti nimic acolo. Riscul mare al recuperării investiţiei are nevoie de predictibiltate“, a declarat Sorin Elisei, manager Deloitte Consultanţă, în cadrul unei conferinţe organizate de revista Capital.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: