Surpriză la Alumil: toate ordinele de subscriere au fost validate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNVM a amendat 17 brokeri şi şapte case de brokeraj pentru nerespectarea prevederilor prospectului ofertei privind introducerea ordinelor de subscriere După mai bine de o lună de când

CNVM a amendat 17 brokeri şi şapte case de brokeraj pentru nerespectarea prevederilor prospectului ofertei privind introducerea ordinelor de subscriere

După mai bine de o lună de când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, pentru prima dată, decontarea ofertei publice iniţiale de la Alumil, oficialii societăţii de intermediere, Alpha Finance, au ieşit la rampă anunţând că toate ordinele de cumpărare au fost validate. Totuşi, CNVM a dat amenzi, de peste 99.000 de lei, unui număr de 17 brokeri şi şapte case de brokeraj pentru nerespectarea prevederilor prospectului ofertei publice.

Decontarea ofertei publice (IPO) de la Alumil a fost în sfârşit finalizată, toate ordinele de subscriere fiind validate. Acest lucru este oarecum surprinzător având în vedere amenzile aplicate de CNVM pentru nerespectarea regulilor privind introducerea ordinelor de subscriere. Reprezentanţii CNVM spun că nu este de competenţa Comisiei să anuleze ordine de subscriere, responsabilitatea validării subscrierilor realizate revenind intermediarilor autorizaţi. "Comisia a dispus printr-o ordonanţă, ca intermediarii autorizaţi care au validat şi introdus în piaţa ofertelor publice formulare/ordine de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului de ofertă, să adopte împreună cu ofertantul, intermediarul ofertei şi BVB toate măsurile necesare pentru realizarea operaţiunilor implicate de derularea IPO-ului în condiţiile respectării tuturor prevederilor aplicabile", a declarat, pentru Adevărul, Ciprian Ene, purtătorul de cuvânt al CNVM.

Reprezentanţii Alpha Finance spun că este de competenţa lor să anuleze ordine de subscriere. Potrivit acestora, oficialii BVB au fost cei care au analizat fiecare caz în parte. Iar finalul: niciun ordin nu a fost anulat. "Niciun intermediar şi niciun custode nu au avut incidente la decontare. Obligaţiile asumate prin procesul de subscriere au fost achitate integral", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

Listarea Alumil, estimată pentru începutul lui martie

Listarea companiei Alumil Rom Industry la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea avea loc la finele lunii februarie sau începutul lunii martie, dacă nu apar impedimente, a declarat, Marian Dinu, directorul general al companiei de brokeraj Alpha Finance România.

Următorul pas după decontarea subscrierilor efectuate este înregistrarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a rezultatelor ofertei la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare. Ulterior, Alumil va trebui să solicite BVB aprobarea listării.

Oferta publică primară de vânzare a acţiunilor Alumil Rom Industry, în valoare totală de 28,75 milioane de lei, s-a derulat, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 8-18 decembrie. Investitorii au subscris de 16,46 ori mai multe acţiuni emise de compania Alumil Rom Industry, iar valoarea totală a subscrierilor a fost de peste 473 milioane de lei (peste 138 milioane de euro).

Alumil deţine 37% din piaţa profilelor de aluminiu

Alumil Rom Industry este o filială a companiei Alumil Mylonas din Grecia, principalul producător de profile de aluminiu din această ţară şi unul dintre cei mai mari jucători la nivel european din industria extrudării aluminiului. Filiala din România deţine 37% din piaţa autohtonă a profilelor din aluminiu. Următorul jucător de pe această piaţă realizează circa 17% din vânzări.

Compania românească are un plan ambiţios de dezvoltare, care vizează extinderea reţelei de distribuţie, mutarea activităţii de producţie la Filipeşti precum şi majorarea capacităţilor de producţie. În prezent, Alumil are puncte de distribuţie în 23 de locaţii din România şi Republica Moldova şi două centre de producţie, la Bucureşti şi Filipeşti.

Alumil Rom Industry a obţinut anul trecut un profit net de 12,4 milioane de lei, cu 14% mai mic decât nivelul înregistrat în 2004. Deprecierea rezultatului net a fost cauzată de intensificarea concurenţei, pe fondul unui aflux de producători greci, precum şi de fluctuaţiile preţului aluminiului pe plan internaţional. Pentru acest an, Alumil estimează un profit de 12,9 milioane de lei. Cifra de afaceri s-a majorat pe parcursul anului trecut cu 14%, faţă de 2004, până la valoarea de 84,5 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite