Statul vrea să construiască, în parteneriat public-privat, două spitale şi o bancă de plasmă umană şi celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în ultima sa şedinţă trei proiecte privind construirea şi operarea în parteneriat public – privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, dar şi construirea a două spitale regionale în zona Timişoara şi Brăila-Galaţi, proiecte ce vor fi derulate în parteneriat public – privat.

Proiectul „Construirea şi operarea în parteneriat public – privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem” are în vedere realizarea şi dezvoltarea/construirea a minimum zece centre regionale pentru transfuzii sanguine

„Această soluţie este avută în vedere în contextul în care, în ultimul an, România s-a confruntat cu dificultăţi în asigurarea derivatelor din plasmă, în special de imunoglobulină. De asemenea, este cunoscut faptul că în sistemul sanitar există frecvent dificultăţi majore în asigurarea cantităţilor de sânge uman pentru transfuzii, precum şi un acces limitat la terapiile pe bază de celule stem”, a informat Executivul.

În ce priveşte Spitalul regional Timişoara, acesta va deservi partea de vest a ţării, proiectul fiind considerat de Guvern drept cea mai bună soluţie pentru asigurarea unui acces echitabil al populaţiei la servicii medicale de calitate.

„La fel ca celelalte spitale regionale care urmează să se construiască, acesta va fi un spital clinic organizat cu o structură de specialităţi, cu o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice clinice şi paraclinice, care va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe”, a informat Executivul.

În regiunea de est a ţării, între oraşele Galaţi şi Brăila se va construi un alt spital regional, cu o capacitate de aproximativ 800-1000 de paturi.

Şi acest spital va fi organizat clinic, cu o structură de specialităţi, având o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice clinice şi paraclinice, care va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe,

Cele două spitale vor fi dotate cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, precum şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător.

Pentru niciunul dintre aceste proiecte Guvernul nu a furnizat informa'ii privind costurile.

În şedinţa din 24 mai 2018, Guvernul a aprobat primul pachet de investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public privat: Autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, autostrada Bucureşti - Craiova - Lugoj, Complexul Medical "Carol Davila", care se va construi în zona de nord a Capitalei şi va cuprinde Spitalul Republican, precum şi proiectul privind  operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite