SRI şi CERT-RO primesc fonduri europene pentru proiecte de securitate cibernetică

SRI şi CERT-RO primesc fonduri europene pentru proiecte de securitate cibernetică

Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) vor primi câte 30 de milioane de euro din fonduri europene şi de la bugetul de stat, pentru două proiecte de securitate cibernetică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din cele 60 de milioane de euro, provenite din Programul Operaţional Competitivitate (POC), 85% sunt din surse europene şi 15% de la bgetul de stat, se arată într-un Ghid al solicitantului pus în dezbatere publică de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Comunicaţiilor. 
 
 
Astfel, Serviciul Român de Informaţii prin Centrul Naţional Cyberint cu partener Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va derula proiectul „Actualizarea şi dezvoltarea sistemului naţional de potecţie a insfrastructurilor IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cybernetic”, iar CERT-RO proiectul „ Sistem de alertă timpurie şi informare în timp real – RO-SAT”.
 

Tipuri de proiecte

Solicitant eligibil

Proiect 1 -  Sistem de alertă timpurie şi informare în timp real – RO-SAT

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO

Proiect 2 -  Actualizarea şi dezvoltarea sistemului naţional de potecţie a insfrastructurilor IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic

Serviciul Român de Informaţii prin Centrul Naţional Cyberint cu partener Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS)

 
Durata maximă de implementare a unui proiect (inclusiv realizarea cheltuielilor şi depunerea cererilor de rambursare) este de cel mult 36 de luni şi se stabileşte de solicitant în funcţie de complexitatea proiectului. Perioada de implementare a proiectului se poate majora peste durata de 36 luni, în baza unei justificări temeinice a beneficiarului, rezultată din procesul de implementare, se arată în Ghid.
 
Ministerul Fondurilor Europene motivează utilizarea acestor sume prin faptul că multe întreprinderi şi administraţii publice din întreaga UE se bazează pe reţele şi infrastructuri digitale pentru furnizarea serviciilor esenţiale. „Astfel atacurile de tip cyber au un impact enorm prin compromiterea serviciilor şi întreruperea funcţionării corespunzătoare a acestora, la nivel global impactul negativ anual fiind estimat la 400 miliarde euro”,  susţine MFE. 
 
citeste totul despre: