S&P confirmă ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă. Agenţia avertizează că economia ţării noastre este deja supraîncălzită

S&P
confirmă ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă. Agenţia avertizează că economia ţării noastre este deja supraîncălzită

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) a confirmat luni ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, scrie Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate acestea, agenţia susţine că economia ţării noastre este deja supraîncălzită, iar poziţia bugetară prociclică a României amplifică presiunile salariale. Agenţia se aşteaptă ca această creştere concentrată pe consum să genereze deficite fiscale externe lărgite şi să sporească vulnerabilitatea economiei.

„Poziţia bugetară prociclică a României amplifică presiunile salariale într-o economie deja supraîncălzită. În timp ce convergenţa salariilor este dezirabilă, majorările de plată, care deja depăşesc semnificativ productivitatea de bază, au dus în istorie la cicluri de fluctuaţii semnificative. Ne aşteptăm ca această creştere concentrată pe consum să genereze deficite fiscale externe lărgite, să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activităţii pe termen mediu, deşi nivelul datoriei publice şi externe este modest şi recunoaştem că avansul economiei ar putea rămâne solid o considerabilă perioadă de timp. Prin urmare, confirmăm ratingul României la "BBB minus/A-3”, se arată în comunicatul S&P, citat de Agepres.

Perspectiva este stabilă, reflectând opinia agenţiei că datoria generală guvernamentală şi cea externă vor creşte probabil doar gradual în următorii doi ani.

Ratingul "BBB minus" este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

                                                                                                                           

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările