SocGen: Europa Centrală şi de Est va avea o revenire economică destul de slabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate ţările din regiune, cu excepţia Cehiei, au majoritatea creditelor în valută
Toate ţările din regiune, cu excepţia Cehiei, au majoritatea creditelor în valută

Impactul crizei economice a fost unul foarte mare în Europa Centrală şi de Est (ECE) şi ne aşteptăm la o revenire economică destul de slabă, dată fiind  dependenţa foarte mare a acestei regiuni de fluxurile de capital, a declarat Ariel Emirian, Deputy Chief-Economist Emerging Markets la Societe Generale.

„Europa Centrală şi de Est se confruntă cu deficite şi are nevoie de capital pentru acoperirea lor, mai ales că rata de economisire internă este scăzută şi, totodată, este nevoie de reducerea decalajului faţă de Europa de Vest", a declarat Ariel Emirian.

La rândul său, Anna Sienkiewics, Economist Central and Eastern Europe la Societe Generale, spune că odată cu începerea crizei economice deficitele de cont curent s-au redus în Europa Centrală şi de Est pentru că ţările de aici sunt dependente de fluxurile de capital străin. În plus, în prima parte a crizei, exporturile au crescut ca efect al reducerii comerţului internaţional, dar şi a faptului că Europa de Vest, principalul partener comercial al ECE, a înregistrat o recesiune. Ulterior, exporturile au revenit în Europa Centrală şi de Est, iar asta datorită exporturilor de autoturisme către Europa de Vest, în condiţiile în care celelate sectoare încă nu şi-au revenit.

Anna Sienkiewics anticipează că revenirea exporturilor din 2010 nu va fi atât de mare ca cea din 2009, iar dacă acest lucru se va întâmpla, va fi susţinut de un alt sector, nu de cel auto. Ea a adăugat că producţia industrială este în proces de ameliorare, datorat unui fenomen de restocare, şi sunt aşteptate noi investiţii în industrie. Fără investiţii, revenirea industriei va fi slabă. Toate ţările din regiune, cu excepţia Cehiei au majoritatea creditelor în valută, iar acest lucru a presupus un risc mai ridicat şi a provocat îngrijorări odată cu deprecierea monedelor naţionale. „Din martie 2009, valutele din ECE sunt mult mai stabile în raport cu euro", a declarat  Anna Sienkiewics.

La rândul său, Ariel Emirian spune că băncile-mamă au continuat să-şi menţină expunerea în regiune, iar asta se datorează şi intervenţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în zonă. „Băncile-mamă îşi susţin în continuare filialele din această regiune. Investiţiile de portofoliu nu revin încă în regiune, dar nici nu există retrageri de capital", a afirmat Emirian.

În ceea ce priveşte percepţia riscului de ţară, în regiune există un spread mai ridicat pentru ţări cu acelaşi rating, ceea ce reflectă o anumită discriminare, dar aceasta tinde să se amelioreze, a mai spus Ariel Emirian.

Totodată, Anna Sienkiewics spune că CBS-urile (riscul finanţării pe pieţele externe) a scăzut foarte mult, în unele ţări chiar de două-trei ori. „Costul de finanţare al datoriei guvernelor a scăzut. În plus, a crescut numărul emisiunilor de obligaţiuni în monedă străină încă de la începutul lui 2009. Acestea vor continua şi în acest an pentru că guvernele trebuie să finanţeze deficitele bugetare în creştere", a declarat Anna Sienkiewics.

În plus, guvernele trebuie să fie atente pentru că în ECE costul datoriei publice este mai mare decât cel al altor ţări.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite