Sobolewski, BVB: România părăseşte teritoriul activităţii reduse de tranzacţionare

Sobolewski, BVB: România părăseşte teritoriul activităţii
reduse de tranzacţionare

Ludwik Sobolewski FOTO Mediafax

Creşterile de două cifre revin în piaţa de capital, pe măsură ce investitorii îşi recâştigă optimismul datorită situaţiei macroeconomice, transmite Bursa de Valori Bucureşti (BVB), CEO-ul Ludwik Sobolewski declarând că România părăseşte astfel teritoriul evaluărilor scăzute şi al activităţii reduse de tranzacţionare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi dintre cei mai importanţi indici ai Bursei de Valori Bucureşti  au crescut cu 13,4% în 8 săptămâni. Indicele BET, care include cele mai lichide 10 acţiuni ale companiilor listate pe bursa românească, a închis ziua de miercuri la 8.035 puncte, cel mai înalt nivel înregistrat după 20 ianuarie 2008m, arată BVB într-un comunicat.

Aşadar, investitorii îşi recâştigă optimismul datorită situaţiei macroeconomice, nivelului dividendelor şi rezultatelor financiare pozitive anunţate de companii.

„Ca urmare a modernizării continue a pieţei de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaţionale de capital, a creşterii atractivităţii pentru investitorii locali, România părăseşte teritoriul evaluărilor scăzute şi al activităţii reduse de tranzacţionare”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Ceilalţi indici ai bursei, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR şi BET-Plus, au înregistrat valori maxime istorice. Indicele BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii, a închis şedinţa de miercuri la 9.925 puncte, cu 13,4% peste valoarea de la finalul anului 2016, continuând drumul spre nivelul de 10.000 de puncte.

Perspectiva promovării la un nou statut al pieţei

„Investitorii sunt acum răsplătiţi pentru încrederea lor în piaţa de capital. Faptul că am depăşit în doar opt săptămâni nivelul estimat de cei mai optimişti analişti abia pentru finele anului arată o dinamică foarte bună a pieţei. Optimismul investitorilor are la bază cel puţin trei aspecte: evoluţia macroeconomică mult peste creşterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente în urma unui an cu rezultate pozitive şi perspectiva promovării la un nou statut al pieţei,” a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB. „Au fost randamente ale dividendelor şi creşteri ale preţului acţiunilor de aproape 30% în ultimii trei ani, dacă ne uităm la indicele BET-TR, la care se adaugă aproape 12% în nici două luni”, a mai spus preşedintele BVB.

Cele mai mari randamente ale dividendelor

România a înregistrat în 2016 cele mai mari randamente ale dividendelor acordate la nivel internaţional, un trend care se va menţine în 2017, a susţinut Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul grupului Berenberg.

„Am realizat o analiză şi, chiar şi într-un scenariu conservator, câştigurile din dividende vor fi de peste 7% în 2017, în timp ce unele companii vor acorda dividende de două cifre, mai ales că Guvernul a anunţat că îşi doreşte ca minim 90% din profitul companiilor de stat să fie distribuit sub formă de dividende”, a spus Hesse în cadrul unei conferinţe organizată în această lună de BVB. În drumul spre promovarea la statutul de piaţă emergentă, România e din ce în ce mai aproape să îndeplinească nu doar criteriile FTSE Russell, ci şi cele impuse de MSCI. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările