Sistemul de termoficare din Capitală va fi modernizat cu bani de la Bruxelles

Sistemul de termoficare din Capitală va fi modernizat cu bani de la Bruxelles

Modernizarea sistemului de transport al energiei termice din Bucureşti se va face din bani europeni/ FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 216 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de transport al energiei termice din Bucureşti, unul dintre cele mai mari din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Această investiţie a UE în modernizarea unei infrastructuri esenţiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătăţire a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, cât şi cele ale Pactului verde şi în materie de schimbări climatice”.
 
Sistemul de transport al energiei termice din Bucureşti este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând căldură şi apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane. 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiţi pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă şi consumator.
 
În plus, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor. Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil şi accesibil ca preţ, sporind eficienţa energetică a reţelei pentru o mai bună calitate a vieţii locuitorilor şi a aerului datorită unei reduceri substanţiale a gazelor care urmează să fie arse.
 
Acest lucru va contribui la obiectivul României de reducere a  emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.
 
Gabriela Firea, senator PSD, a transmis: „216 milioane euro din fonduri europene pentru refacerea a 212 km de conducte din Bucureşti! Mă bucur că proiectul realizat de mine şi echipa mea este apreciat şi finanţat de Comisia Europeană. Vor fi înlocuiţi 212 km de conducte, unele vechi de peste 50 de ani. Am muncit 3 ani, dosarele acestui proiect umplu o cameră întreagă. 
 
Chiar dacă fostul ministru al Fondurilor Europene a ţinut contractul în sertar din luna iulie 2020 pană după alegeri, ca să fie semnat de noul primar, reprezentanţii autorităţilor europene ştiu cine a muncit şi a realizat acest proiect. Îi felicit pe toţi cei implicaţi, profesioniştii din PMB, fostul RADET, acum Termoenergetica, pentru seriozitatea şi implicarea lor. Sper că noul primar va folosi aceşti bani europeni corect, legal şi la timp, în beneficiul bucureştenilor.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările