Scad chiriile pe piaţa spaţiilor industriale din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta vor fi date în folosinţă noi ansambluri de hale şi depozite în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Oradea Oferta în continuă creştere de spaţii industriale va conduce

Anul acesta vor fi date în folosinţă noi ansambluri de hale şi depozite în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Oradea

Oferta în continuă creştere de spaţii industriale va conduce la o scădere a chiriilor pentru acest segment. Analiştii companiei de consultanţă DTZ Echinox estimează că acestea vor coborî în cursul anului până la nivelul mediu de 4 euro pe metrul pătrat.

"Cu cât oferta se va extinde într-un ritm mai rapid, cu atât clientul va avea putere mai mare de negociere. Vor predomina tranzacţiile de închiriere, iar ca procentaj putem indica valoarea de 70-80% din total tranzacţii", spune directorul departamentului industrial al DTZ, Rodica Târcavu. Totodată, analiştii DTZ estimează că randamentul spaţiilor industriale pentru anul 2007 va fi de 7-8%.

Se vor da în folosinţă tot mai multe spaţii de depozitare în special în marile oraşe. Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea sau Constanţa vor beneficia de cea mai mare parte din cei peste 150.000 de metri pătraţi de depozite şi parcuri logistice de clasa A care sunt estimaţi a fi livraţi anul acesta. "Rata de neocupare va rămâne la un nivel scăzut, sub 5%, deoarece cererea absoarbe rapid oferta. Probabil că în următorii 2-3 ani se va ajunge la un grad de neocupare uşor mai ridicat", precizează Rodica Târcavu. Ea estimează că aderarea la Uniunea Europeană va atrage în primul rând interesul companiilor importante de retail, distribuţie şi logistică la nivel internaţional, care vor dori să fie prezente şi pe piaţa românească.

Chiria medie se situează între 5 şi 5,5 euro pe metrul pătrat

În plus, creşterea importurilor din UE şi a exporturilor către statele membre vor mări nevoia de stocare a companiilor, ceea ce va accelera dezvoltările industriale în toate zonele ţării. De asemenea, analiştii imobiliari apreciază că acest an va marca trecerea de la dezvoltarea de spaţii de clasa B la spaţii de clasa A şi în oraşele mici, în care oferta este relativ scăzută. "În Bucureşti, tendinţa de creştere a numărului de proiecte logistice de clasa A a crescut în ultimii doi ani, perioadă în care, pe lângă Cefin, au intrat pe piaţă mari dezvoltatori cum ar fi Prologis, Portland şi Phoenix Real Estates", declară Rodica Târcavu. La sfârşitul anului 2006, stocul spaţiilor industriale în România era de circa 230.000 de metri pătraţi, iar chiria medie lunară era cuprinsă între 5 şi 5,5 euro pe metrul pătrat.

În Bucureşti, tendinţa de creştere a numărului de proiecte logistice de clasa A a crescut în ultimii doi ani, perioadă în care, pe lângă Cefin, au intrat pe piaţă mari dezvoltatori cum ar fi Prologis, Portland şi Phoenix Real Estates
Rodica Târcavu
director departament spaţii industriale DTZ

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite