Rovana Plumb: Autostrada Sebeş - Turda va impulsiona turismul local

Rovana Plumb: Autostrada Sebeş - Turda va impulsiona turismul local

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat miercuri, după aprobarea finanţării de către Comisia Europeană, că proiectul va impulsiona dezvoltarea economică regională, în special turismul local.

Ştiri pe aceeaşi temă

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, faza a doua, a fost aprobată de Comisia Europeană. Proiectul are o valoare de peste 272 milioane euro asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
 
“Ne bucurăm să anunţăm aprobarea de către Comisia Europeană a acestui mult aşteptat proiect, care va asigura nu doar un acces mai bun în zonă, dar va impulsiona astfel dezvoltarea economică regională, în special turismul local, ţinând cont de potenţialul uriaş al Transilvaniei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb.
 
Proiectul contribuie la reducerea timpului mediu de călătorie pe reţeaua rutieră TEN-T prin  construcţia a 70 de km de autostradă cu două benzi pe sens între Sebeş şi Turda.
 
Vor fi construite, de asemenea, patru viaducte, 23 de poduri şi 39 de pasaje. Sunt prevăzute, totodată, şapte intersecţii, patru zone de odihnă şi patru de servicii, un centru de monitorizare a traficului şi unul de întreţinere a autostrazii.
 
Odată finalizată, autostrada va face legătura între alte două deja existente: A1 Orăştie – Sibiu (extremitatea sudică) şi A3 Gilău – Câmpia Turzii (extremitatea nordică).
 
Lucrările la această autostradă au fost demarate în anul 2014, iniţial cu finanţare din Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 (pentru faza I). Faza a doua a proiectului, la care ne referim acum, primeşte sprijin prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Lucrările pe loturile 3 şi 4 ale acestei investiţii (în total de 28,75 km, care asigură legatura între Aiud şi Turda) se apropie de finalizare şi ar putea fi recepţionate în aproximativ două luni. Loturile 1 si 2 (ce asigură legătura între Sebeş şi Aiud, cu o lungime de 41,25 km) se află în diferite stadii de lucru, cu termen estimat de finalizare la sfârşitul anului viitor.
 
Proiectul “Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda - faza II”, al cărui beneficiar este Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost transmis Comisiei Europene spre aprobare, la sfârşitul anului trecut.
 
Este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi are o valoare totală de aproximativ 437 milioane euro. Valoarea eligibilă (care se poate deconta în cadrul proiectului) este aprox. 363 de milioane, din care cofinanţarea din FEDR este circa 272,5 milioane euro, diferenţa, plus cheltuielile neeligibile, fiind asigurate de la bugetul de stat.
 
citeste totul despre: