Restanţieri mai puţini, restanţe mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deprecierea leului i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi achita ratele
Deprecierea leului i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi achita ratele

Deşi numărul celor cu întârzieri la plata ratelor a scăzut, restanţele au continuat să crească. Peste o cincime dintre românii şi firmele cu împrumuturi de peste 20.000 de lei au ajuns să cumuleze restanţe de peste 6,8 miliarde de lei, dublu faţă de începutul anului.

Numărul de restanţieri, persoane fizice şi juridice, la creditele mai mari de 20.000 de lei (4.650 de euro) a scăzut uşor înv octombrie faţă de luna precedentă, până la 213.161, potrivit datelor băncii centrale.

Având în vedere o menţinere a numărului celor care au contractat credite, ponderea restanţierilor a înregistrat şi ea o uşoară scădere, de la 21,57% în septembrie, la 21,4% în octombrie. În ciuda acestei tendinţe îmbucurătoare, sumele restante au continuat să crească.

Acest lucru reflectă că debitorii care au acumulat restanţe în lunile anterioare au înregistrat întârzieri la plata ratelor şi în octombrie.

Astfel, luna trecută, totalul sumelor restante a ajuns la peste 6,8 miliarde de lei (1,59 miliarde de euro), în creştere cu aproape 10% faţă de nivelul din septembrie. Comparativ cu începutul anului, valoarea s-a dublat.

Ponderea sumelor restante în totalul creditelor de peste 20.000 de lei a crescut şi ea, la 2,98% în octombrie. La începutul anului, acest indicator nu depăşea 1,5%. Cei mai mulţi bancheri anticipează însă că apogeul restanţelor va fi atins de-abia în prima parte a anului viitor.

Întârzieri de peste 90 de zile

Cele mai multe sume restante înregistrau în luna octombrie întârzieri de peste 90 de zile, depăşind nivelul de patru miliarde de lei. De altfel, această categorie a înregistrat şi cea mai mare creştere de la începutul anului, de peste 3,6 ori.

Valoarea restanţelor pentru cei cu întârzieri la plata ratelor de maximum 15 zile a scăzut însă cu 23% în octombrie faţă de septembrie.

O creştere însemnată, de 56,71%, a înregistrat, faţă de luna precedentă, valoarea sumelor restante cu întârzieri cuprinse între 16 şi 31 de zile, care a ajuns la 362 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite