Profitul net înregistrat de BCR în 2006 este sub aşteptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul net după impozitare obţinut de Banca Comercială Română la nivelul anului trecut a fost de circa 756 milioane de lei (214,5 milioane de euro), în creştere cu 16,4% faţă de nivelul

Profitul net după impozitare obţinut de Banca Comercială Română la nivelul anului trecut a fost de circa 756 milioane de lei (214,5 milioane de euro), în creştere cu 16,4% faţă de nivelul înregistrat în 2005. Însă la începutul anului trecut, cele mai multe estimări indicau faptul că grupul BCR ar putea obţine, în 2006, un profit net de circa 250 milioane de euro. Totuşi, Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, ne-a declarat că rezultatul obţinut de grupul BCR nu a avut şi nu va avea impact asupra evoluţiei titlurilor Societăţilor de Investiţii Financiare - în protofoliul SIF-urilor, acţiunele BCR deţin o pondere importantă . Ieri, indicele BET-FI s-a apreciat cu 0,59%, în contextul în care piaţa românească de capital creşte după scăderile abrupte înregistrate în urmă cu câteva zile.

Nicolae Dănilă, preşedintele executiv al BCR, precizează faptul că, "printr-o îmbinare unică între activitatea eficientă orientată spre afaceri, finalizarea cu succes a privatizarii şi intrarea într-un program atotcuprinzător de transformare, am reuşit să avem un an 2006 excelent. Am obţinut rezultate deosebite, cu o creştere înaltă a activelor şi, în acelaşi timp, profitul net al BCR înainte de deducerea costurilor restructurării a crescut cu 38% la 254 milioane euro. Aceste rezultate confirmă potenţialul cu adevărat promiţător al BCR".

Pentru perioada 2006 - 2009, oficialii băncii estimează un profit net în creştere cu peste 40%. Totodată, rentabilitatea capitalului propriu, care s-a îmbunătăţit de la 17,6% la 18,6%, va depăşi 35% în 2009, pe baza unui indice de adecvare a capitalului de rang 1 de 9%.

Creditele, principalul motor al dezvoltării băncii

Pe fondul unei creşteri cu 16,8% a veniturilor operaţionale ale grupului BCR, care depăşeşte semnificativ majorarea cu 12,7% a cheltuielilor administrative generale, profitul operaţional a crescut semnificativ cu 22,2% de la 933,5 milioane lei până la 1.409,1 milioane lei. Excluzând costurile de restructurare, creşterea veniturilor operaţionale a fost de 37,3%.

Principalul motor al acestei îmbunătăţiri a fost creşterea puternică a creditelor acordate clienţilor la nivel de grup (creditele înainte de provizioane au crescut cu 56,5%) generând o creştere semnificativă a venitului net din dobânzi (+20%) în ciuda reducerii generale a marjei de dobanda la 6%. Creşterea mai mică (+5,5%) a venitului net din comisioane este datorată, în principal, unei schimbări corespunzătoare creşterii comisioanelor de acordare a împrumuturilor, cât şi unei tratări diferite din punct de vedere contabil a comisioanelor de risc de credit.

Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 12,7%, această evoluţie provenind, în special, din extinderea reţelei teritoriale a băncii, pe parcursul anului trecut, cu 101 unităţi. Excluzând costurile de restructurare, creşterea cheltuielilor operaţionale este de doar 10%. Datorită creşterii venitului operaţional, raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit la 55,3% de la 57,2%. Iar până în 2009, indicatorul ar putea scădea până la 40%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite