Ponta s-a decis: Nu mai naţionalizează fondurile de pensii, dar vrea schimbarea legislaţiei astfel încât acestea să poată face investiţii în infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile private de pensii nu vor fi naţionalizate, ci sprijinite, prin modificarea legislaţiei, să investească nu doar prin cumpărarea titlurilor de stat, ci şi în alte zone, precum piaţa de capital, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că el a ales această variantă în locul naţionalizării.

„Singurii care au naţionalizat total au fost ungurii, polonezii au o soluţie de mijloc. Părerea mea a fost că soluţia pentru fondurile private de pensii este de a le deschide către investiţii în economie, nu doar către titluri de stat, şi cred că este mai bine decât să le naţionalizăm. Deci, eu personal, ca prim-ministru, am ales ideea de a lăsa fondurile private şi de a găsi o soluţie împreună cu Comisia Europeană şi FMI de a deschide posibilitatea de investiţii pentru fondurile private dincolo de a cumpăra titluri de stat, şi către alte zone, către piaţa de capital, către zone care să se simtă după aceea în economie“, a spus Ponta la România TV.

Într-un interviu apărut ieri în „Capital“, Ponta afirma că a discutat de multe ori cu FMI naţionalizarea fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), dar că legislaţia ar putea fi schimbată astfel încât acestea să participe la lucrări precum proiectele de infrastructură.

„Despre naţionalizarea Pilonului 2, a fondurilor obligatorii private de pensii?. Am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar. Nu eu personal, ci ministrul de Finanţe. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern să decidă, e mult mai inteligent să găseşti o cale legislativă prin care fondurile private de pensii să investească în România, fie în piaţa de capital, fie în diverse alte proiecte, astfel încât să nu fie nevoie să naţionalizăm niciun leu din pilonul de pensii private. Dar, deocamdată, ei pun bani doar în bonduri de la Ministerul de Finanţe“, afirma Ponta în interviul amintit.

„Acum nu avem o problemă cu finanţarea deficitului bugetar, ci avem o problemă cu nivelul de investiţii. Or, dacă noi găsim o soluţie prin care banii de la fondurile de pensii private să se investească în economia reală, mie mi se pare că pe termen mediu şi lung e mult mai deştept decât să naţionalizăm Pilonul 2 de pensii, aşa cum a făcut Ungaria, în primul rând şi Polonia, într-o altă formă. Modelul Ungariei, din câte ştiu eu, a dat rezultate doar pe termen foarte scurt. Pe termen mediu a fost o greşeală“, a mai completat primul-ministru.

Scrisoarea de intenţie convenită în luna noiembrie a anului trecut cu Fondul Monetar Internaţional menţiona că Guvernul evaluează pensiile private obligatorii şi impactul acestora asupra sistemului de pensii şi a dezvoltării pieţei de capital, precizând că urmăreşte reducerea poverii fiscale fără impact bugetar, ceea ce sugerează o posibilă limitare a cotelor distribuite fondurilor private.

În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016.

Contribuţii brute totale au ajuns la o valoare de 10,47 miliarde de lei, iar active nete au ajuns, în urma investiţiilor, la 12,75 miliarde de lei. Diferenţa de 2,28 miliarde de lei reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/fonduri-de-pensii-1" target="_blank">View the story "fonduri de pensii" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite