PLASAMENTE Ce pot face câştigătorii Loteriei Bonurilor Fiscale cu cei 10.000 de lei pe care-i vor primi ca premiu după extragerea din 6 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 100 de câştigători ai Loteriei Bonurilor Fiscale - extragerea din 6 august - vor primi drept premiu câte 10.000 de lei (echivalentul a aproximativ 2.200 de euro), bani care pot fi economisiţi sau plasaţi în diverse businessuri mici, astfel încât, dacă nu se înmulţesc, măcar să nu se piardă.

„Adevărul“ vă prezintă câteva variante de plasamente care pot cel puţin să păstreze puterea de cumpărare a banilor astfel economisiţi sau investiţi.

Una dintre certitudinile triste ale acestui an este că păstrarea economiilor în depozite bancare nu mai este o soluţie. Nici ca randament, dar nici ca siguranţă, având în vedere că există bănci la care rişti să retragi mai puţini bani decât ai depus.

Puţine oferte bancare mai trec de pragul de 3% la dobânda anuală, în timp ce administrarea contului costă destul de mult.

Astfel că dacă v-aţi decis să păstraţi banii în bancă ar trebui să vă informaţi temeinic înainte de acest demers.

Alternative la depozitul bancar

Fondurile mutuale

Cumpărarea de unităţi de fond la fondurile mutuale de investiţii are un avantaj şi un dezavantaj faţă de depozitele bancare.

Avantajul este că nu există comisioane de administrare sau alte costuri ascunse şi nu se pierde bonusul („dobânda“) câştigat, neexistând un termen în care trebuie păstaţi banii în acest plasament. Cumperi azi o unitate de fond cu 100 de lei, peste câteva zile o vinzi la cotaţia zilei (să zicem, 101,5 lei) şi păstrezi câştigul curat, de 1,5 lei la suta investită.

Dezavantajul vine tocmai din fluctuaţia cotaţiilor pe piaţa unităţilor de fond, care în anumite perioade poate da cu minus, în condiţiile în care investiţiile în astfel de plasamente nu sunt 100% garantate. Cumperi azi o unitate de fond cu 100 de lei şi când vrei s-o vinzi observi că nu poţi obţine pe ea mai mult de 98 de lei (cotaţia zilei) - aşa cum poţi câştiga, poţi să şi pierzi.

Acţiunile

Investiţia în acţiuni (sau numai în acţiuni) oferă posibilitatea unor câştiguri mari, dar are şi un grad mare de risc.

În plus, necesită multă pricepere şi o monitorizare atentă a pieţelor financiare.

De aceea, cel mai bine este să apelezi la un consultant care poate oferi şi serviciile de brokeraj dacă alegi varianta economisirii pe piaţa de capital.

Aurul

Cotaţiile aurului fluctuează cu 5 până la 20 de lei pe gram anual, în plus sau - uneori - în minus.

Dar pe termen mediu şi lung, aurul este un câştig sigur, pentru că producţia acestuia este limitată, în timp ce cererea este în continuă creştere.

Deci o bijuterie din aur este un bun plasament, mai ales la nivelul sumelor despre care vorbim (1.000-2.000 de euro).

Micile afaceri

Dacă aveţi o pasiune anume, acum - când primiţi banii de la Loteria Fiscală - este momentul potrivit să o transformaţi în business.

Croitoria, grădinăritul, site-urile de internet, prestările de diverse servicii (cosmetică, frizerie, îngrijire personală etc.), meşteşugurile tradiţionale, acvacultura, pomicultura - toate acestea au în comun faptul că se pot porni, ca afaceri, cu mai puţin de 2.000 de euro. Succes!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite