Pieţele emergente „s-au gripat”. Cât de reală este noua furtună financiară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii se grăbesc să-şi reducă plasamentele din pieţele emergente de câteva zile, ieşirile de pe activele din aceste ţări ajungând la cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani.

În România, Bursa a închis în scădere în vreme ce leul s-a depreciat. Dealerii se aşteaptă ca BNR sa intervină în favoarea monedei naţionale, în vreme ce brokerii de pe bursă spun că semnalele negative nu pot fi ignorate.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta in crestere cu 1,2 bani, la 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.

Pe Bursa de la Bucuresti (BVB), SIF-urile si Fondul Proprietatea au pierdut 1%, in vreme ce BET-BK, un indice care urmareste cele mai tranzactionate actiuni din piata, a pierdut 1,2%.

Analistii considera ca perioada dificila pe care pietele emergente o traverseaza a fost cauzata de ingrijorarile privind reducerea achizitiilor de obligatiuni ale Rezervei Federale americane (FED), dar si de incetinirea cresterii cresterii economice a Chinei. Tabloul gri al pietelor emergente este completat de tulburarile sociale si politice din anumite tari precum Ucraina sau Turcia.

„Temerile sunt justificate pentru ca nu se bazeaza pe zvonuri, ci pe date certe care nu pot fi ignorate. Cifrele privind cresterea economica din China (n.red. +4% in decembrie 2013 - cifra sub asteptari) exista, iar in aceasta saptamana se pare ca FED va reduce cu inca 10 mld. dolari programul de stimul financiari pe care l-a practicat in perioada crizei", a declarat Marcel Murgoci, directorul departamentului de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite