Oferta Electrica este suprasubscrisă cu două zile înainte de a se încheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea de acţiuni ale Electrica atrage un interes ridicat din partea investitorilor locali şi internaţionali, care au subscris în număr mare în cadrul celei mai mari oferte publice iniţiale din România, a declarat preşedintele Raiffeisen Capital & Investment, Dana Mirela Ionescu, pentru Bloomberg.

Oferta pentru un pachet majoritar la cel mai mare distribuitor de energie din România a atras 13.700 de subscrieri de la companii şi persoane fizice, cu două zile înainte de închiderea procesului de vânzare, peste recordul de 12.000 înregistrat anul trecut în oferta de acţiuni a Romgaz, a spus Ionescu.

Raiffeisen Capital & Investment, divizia de brokeraj a Raiffeisen Bank, este manager în cadrul ofertei Electrica. Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen, Societe Generale şi Swiss Capital.

România, care a vândut participaţii în companii controlate de stat pentru a acoperi deficitul bugetar şi pentru a reduce prezenţa statului în economie, vrea să obţină cel puţin 1,95 miliarde de lei (602 milioane de dolari) din vânzarea pe bursă a pachetului majoritar de acţiuni la Electrica.

"Există un interes ridicat pentru această ofertă, atât din partea investitorilor locali, cât şi a celor internaţionali, din Europa şi SUA. Acestă listare a reuşit să atragă şi investitori noi, după cum vedem din numărul subscrierilor", a declarat Ionescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

Statul a obţinut 1,7 miliarde de lei din vânzarea unei participaţii minoritare la producătorul de gaze naturale Romgaz în luna noiembrie, cea mai mare listare la bursă de până în prezent.

„Aceasta este prima listare în care statul pierde controlul pachetului majoritar de acţiuni şi cred că poate reprezenta un bun punct de pornire pentru alte companii de stat în viitor. Am lucrat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la un plan de guvernanţă corporatistă pentru a-i asigura pe investitorii privaţi că drepturile lor ca acţionari minoritari vor fi respectate“, a spus Ionescu.

După ce vor începe tranzacţiile cu acţiuni Electrica, bursa din România va întruni, probabil, criteriile pentru a fi încadrată de către furnizorul de indici privind piaţa de capital MSCI la categoria pieţe emergente, a adăugat Ionescu.

În funcţie de cum va decurge vânzarea de titluri Electrica, Guvernul analizează vânzarea de noi participaţii la companii de stat, precum Transelectrica, Romgaz şi Transgaz, anul următor, a declarat premierul Victor Ponta. Statul ar putea rămâne cu participaţii mai mici de 50% la unele companii, dar va păstra deţineri mai mari de o treime la fiecare dintre acestea, a spus el.

Oferta Electrica a început pe 16 iunie şi se încheie miercuri, 25 iunie, iar compania ar urma să atragă minimum 435 milioane euro. Statul vrea să vândă participaţia majoritară de 51% la distribuitorul de electricitate.

Un pachet reprezentând 15% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor de retail, iar restul de 85% sunt rezervate celor instituţionali.

Oferta pentru micii investitori de retail este deja suprasubscrisă de peste trei ori. Pe parcursul săptămânii trecute, investitorii mici care au subscris ordine mai mari de 1.000 de acţiuni în oferta Electrica beneficiază de un discount de 5% faţă de preţul final rezultat din operaţiune.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz, pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Prospect Oferta Electrica RO

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite