O fabrică chineză de maşini electrice ar putea apărea în România. Ţara noastră concurează cu Slovacia pentru investiţia de 400 milioane de euro

O fabrică chineză de maşini electrice ar putea
apărea în România. Ţara noastră concurează cu Slovacia pentru investiţia de 400
milioane de euro

România concurează cu Slovacia pentru o investiţie de 400 de milioane de euro a unui producător auto chinez care vrea să construiască maşini electrice în Europa, în parteneriat cu BMW, informează publicaţia Hospodárske Noviny.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele două ţări sunt incluse pe lista scurtă, deci finală pentru această investiţie. Pe de o parte, Guvernul de la Bratislava a acordat parcului industrial din Haniska statutul de investiţie strategică, apărând astfel zvonurile privind intrarea celui de-al cincilea producător auto în Slovacia, potrivit site-ului spectator.sme.sk. Pe de altă parte, România oferă un avantaj competitiv faţă de Slovacia al subvenţiei acordate de stat pentru maşini electrice. Dacă în Slovacia aceasta este de numai 35%, statul român oferă o subvenţie de 50%. Cu toate acestea, Slovacia mai are şi avantajul unei apropieri mai mari de piaţa din vestul Europei.

Potrivit presei slovace, producătorul de maşini electrice mini Zhi Dou, membru al grupului chinez Zhejiang Geely Holding, va investi în facilităţi de producţie în parteneriat cu compania germană BMW AG.

Compania chineză de automobile va lua o decizie definitivă în toamna acestui an.

Această investiţie ar fi cea de-a cincea fabrică a producătorului chinez, lansat în urmă cu şapte ani, care mai are patru fabrici în China, una în Olanda şi încă una în pregătire în Coreea de Sud.

Planul chinezilor, care se concentrează în principal pe maşini electrice de dimensiune redusă, este de a investi 400 milioane euro în această fabrică, care să înceapă producţia în 2020, cu o capacitate lunară de fabricare de până la 5.000 de maşini electrice, potrivit profit.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările