Modernizarea termocentralelor ar costa 15,4 miliarde euro

Modernizarea termocentralelor ar costa 15,4 miliarde euro

Guvernele UE au la dispoziţie maximum 4 ani pentru a-şi adapta sistemele energetice la noile limitări privind poluarea. În România funcţionează 6 termocentrale pe lignit şi 2 pe huilă. Potrivit Banckwatch, numai termocentralele Turceni IMA 2 şi 3, Rovinari, Işalniţa şi Craiova II respectă limitele de emisie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toţi operatorii termocentralelor din România vor trebui să realizeze modificări ale instalaţiilor pentru a putea funcţiona legal sau să îşi înceteze activitatea în următorii patru ani, datorită noilor norme UE publicate luni. Standardele revizuite impun reduceri ale emisiilor poluante, însă companiile şi statul par a fi nepregătite, se arată într-un raport lansat de Asociaţia Bankwatch. Chiar dacă noile limite sunt aparent mult mai stricte comparativ cu precedentele, acestea sunt bazate pe tehnologii şi soluţii care funcţionează deja în Europa.

„Noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) şi particule în suspensie (PM 10), cărora li se adaugă limite pentru substanţe poluante care nu au fost monitorizate până în prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric (HCL)”, a explicat asociaţia, precizând că aceste substanţe toxice sunt asociate cu o serie de probleme de mediu şi de sănătate, inclusiv creşterea incidenţei cazurilor de astm şi bronşită sau apariţia ploilor acide. 
Potrivit asociaţiei, asigurarea faptului că termocentralele vor utiliza cele mai bune tehnici disponibile pentru a reduce poluarea va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor şi va avea un efect pozitiv asupra calităţii aerului în Europa.
 
Mintia, Paroşeni, Govora nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizaţie de mediu
 
La ora actuală, în România funcţionează 6 termocentrale pe lignit şi 2 pe huilă, alcătuite din 16 instalaţii mari de ardere (IMA). O IMA este alcătuită din una sau mai multe unităţi care emit gaze prin acelaşi coş. Faţă de limitele de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, numai termocentralele Turceni IMA 2 şi 3, Rovinari, Işalniţa şi Craiova II respectă limitele de emisie, în timp ce Mintia, Paroşeni, Govora nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizaţie integrată de mediu valabilă. CET Iaşi II nu a comunicat limitele de emisie. În următorii patru ani toate cele 8 termocentrale analizate în raportul realizat de Asociaţia Bankwatch vor trebui să realizeze modificări importante ale instalaţilor, împreună cu proceduri de emitere sau revizuire a autorizaţiilor integrate de mediu. În aceste condiţii este posibil ca până în 2021 niciuna dintre cele 8 termocentrale să nu mai poată funcţiona legal.
 
Europa, nevoită să elimine complet cărbunele până în 2030
 
”Aceste noi cerinţe vor contribui la accelerarea tranziţiei energetice, dar nu toate termocentralele vor avea determinarea, mijloacele financiare sau chiar accesul la echipamentele necesare pentru a reduce nivelul de poluare. Termocentralele care promit încheierea activităţii vor putea beneficia de excepţii pe termen scurt, în condiţii stricte şi în schimbul reducerii activităţii, dar Europa va fi nevoită să elimine complet cărbunele până în 2030“, a adăugat Christian Schaible, Industrial Production Manager la EEB şi membru al Grupului tehnic de lucru care a contribuit la elaborarea standardelor revizuite.

Conformarea la nivel comunitar la noile norme s-ar ridica la un cost de aproximativ 15,4 miliarde euro, în timp ce 82% din capacitatea de producţie pe bază de cărbune prevăzută pentru 2021 nu îndeplineşte în prezent standardele minime. Înregistrând un declin dramatic al cărbunelui, incertitudinea creată de limitele mai stricte privind poluarea determină centralele pe bază de cărbune să considere închiderea activităţii ca singura alternativă.

„Aceste reguli stricte semnalează sfârşitul iminent al cărbunelui în Europa. Guvernele UE au acum la dispoziţie o perioadă de maximum 4 ani pentru a-şi adapta sistemele energetice la noile limitări şi pentru a asigura o tranziţie justă pentru lucrătorii şi comunităţile care vor fi afectate direct de aceste schimbări”, consideră Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii pentru Asociaţia Bankwatch.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările