Mittal va primi din nou energie ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ArcelorMittal Galaţi va lua din nou energie la un preţ mai mic decât cel al pieţei, după ce oficialii companiei s-au întâlnit cu premierul Ungureanu.

Combinatul siderurugic ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de electricitate al ţării, a cumpărat, timp de doi ani, energie ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte extrem de controversate. Chiar dacă au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM, aranjamentele au fost făcute dinainte.

Însă încheierea unui nou contract pentru acest an nu a mai fost posibilă, aşa cum îşi dorea Mittal, întrucât seceta a înjumătăţit producţia Hidroelectrica.
Prin urmare, din ianuarie până acum, cei de la Mittal au încercat tot felul de tertipuri pentru a obţine energie mai ieftină decât cea din piaţă, inclusiv intrarea în segmentul reglementat.

Însă în tot acest timp, combinatul a luat energie de pe piaţa spot (pentru ziua următoare) la preţuri uriaşe, de peste 300 de lei pe MWh, în loc să încheie contracte cu producătorii care vindeau energie pe piaţa contractelor bilaterale a OPCOM cu 230-250 de lei pe MWh, pentru perioade de câteva luni.

Această încăpăţânare de a nu lua energie ca orice altă companie i-a costat enorm pe cei de la Mittal, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu electricitatea reprezintă circa 10% din costurile lor finale.

Cu jalba-n proţap la Guvern

În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii Mittal reuşiseră să pună la cale o tranzacţie cu Nuclearelectrica, tot pe OPCOM. Totul era aranjat, Mittal urmând să cumpere energie pe o perioadă de doi ani, la un preţ rezultat dintr-o formulă care varia între 170 şi 180 de lei, adică mai mic cu 25% faţă de preţul de acum din piaţă.

Cantitatea de energie era uriaşă, adică 3,1 TWh. Însă Nuclearelectrica nu avea toată această cantitate de energie şi ar fi urmat să cumpere de la complexurile Turceni şi Rovinari, iar o parte ar fi trebuit scoasă din coşul reglementat, pentru populaţie.


Însă ANRE nu a dat avizul necesar, pentru că acest lucru ar fi însemnat scoaterea din coşul reglementat a unei energii ieftine, cum este cea nucleară, şi ar fi dus la scumpirea curentului pentru populaţie. Aşa că oferta pe care Mittal a postat-o pe OPCOM a fost anulată.

Joia trecută, oficialii Mittal s-au dus la premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Comunicatul emis de Guvern în urma întâlnirii nu precizează nimic despre cerinţele celor de la Mittal, însă este clar că scopul întâlnirii a fost contractul pentru energie. „(Premierul - n.r.) a subliniat faptul că depăşirea tuturor provocărilor actuale se poate face utilizând cadrul de piaţă funcţional", se arată în comunicat.

În traducere liberă, acest lucru înseamnă că Mittal va cumpăra energia cerută pe OPCOM. De altfel, mai multe surse din sector au confirmat faptul că Executivul le-a dat asigurări celor de la Mittal că vor primi energia de care au nevoie.

Pentru cine se liberalizează piaţa

„Reglementatorul oricum trebuie să scoată energie din coşul reglementat odată cu demararea procesului de liberalizare a pieţei, la 1 septembrie 2012", au afirmat sursele. La acea dată, circa 1,3 TWh vor migra din piaţa reglementată în cea liberă, adică la Mittal, după cum spun sursele.

Problema este că energia nucleară este cea mai ieftină după cea hidro, iar în coşul pentru pentru populaţie va rămâne energie mai scumpă, aşa că ANRE trebuie să vină cu alte măsuri dacă vrea să menţină preţul reglementat la acelaşi nivel.

În al doilea rând, nu este clar de unde va lua Nuclearelectrica această energie până la 1 septembrie, iar dacă o va cumpăra de la complexuri, mai scump, tranzacţia îi va aduce pierderi în aceste luni. În schimb, dacă ANRE scoate încă de pe acum o cantitate de energie nucleară din coşul reglementat, cu riscul scumpirii curentului pentru populaţie, Nuclearelectrica are de câştigat.

Până acum, producătorul livra 70% din energie în coşul reglementat cu 125 de lei pe MWh. Acum va vinde o parte din această energie cu cel puţin 170 de lei.

În numele reactoarelor 3 şi 4

Oficialii Mittal cer de mult energie ieftină de la Nuclearelectrica, în calitate de acţionari la proiectul reactoarelor 3 ş 4, şi au dat asigurări Guvernului că nu vor abandona proiectul. Mittal şi Enel sunt singurii investitori privaţi care au rămas alături de Nuclearelectrica în acest proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite