Ministrul Energiei: Romgaz îşi poate finanţa investiţiile din profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze romgaz

Romgaz, companie angrenată în realizarea gazoductului AGRI, unul dintre cele mai mari proiecte energetice europene, va avea suficienţi bani să deruleze investiţiile, chiar şi după ce va plăti statului dividendele speciale, consideră ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că profitul pe care-l va avea compania în acest an îi va permite acest lucru.

"Când am aprobat ordonanţa 29 în februarie, am stabilit atunci de comun acord cu guvernul şi companiile că nu vom aplica această ordonanţă până spre sfârşitul anului până nu facem o analiză a investiţiilor companiilor. Din analiza reiese că aceste investiţii nu vor fi afectate. Nici ale Romgaz, pentru că investiţia de la Caragele, care însumează 1,2 miliarde de euro se întinde pe încă doi ani şi compania are rezerve suficiente pentru a desfăşura investiţia, iar la Iernut se parcurge pe o perioadă de trei ani. Compania are rezerve suficiente. Analizele îmi arată, şi o să vedem la sfârşitul anului, că Romgaz va avea cel mai mare profit din ultimii ani şi acest lucru îi permite să-şi realizeze planul de investiţi", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei „Live Business”.

Ministerul Energiei a cerut Romgaz distribuirea a 750 de milioane de lei sub formă de dividende. Cum ministerul deţine 70% din capitalul social, bugetul de stat mizează pe un venit suplimentar de circa 525 de milioane de lei. 

Proiectul AGRI

Proiectul AGRI (Azerbaidjan - Georgia - România Interconnector) îşi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, şi traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcţia a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre şi la Constanţa). Odată ajunse în România, gazele lichefiate ar urma să fie regazeificate şi transportate mai departe, din conducte, spre restul Europei. 

Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României şi Ungariei, restul fiind direcţionate către alte potenţiale pieţe din Europa.

Proiectul AGRI a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat la Bucureşti între România, Azerbaidjan şi Georgia, iar ulterior s-a alăturat şi Ungaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite