Listarea Electrica demarează astăzi. Cum pot fi cumpărate acţiuni la compania de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerea Electrica are un potenţial de creştere de peste 10% în 2014-2015, apreciază brokerii
Afacerea Electrica are un potenţial de creştere de peste 10% în 2014-2015, apreciază brokerii

Oferta de acţiuni Electrica este programată a avea loc în perioada 16-25 iunie şi se estimează că va fi cea mai mare din istoria României.

Statul demarează astăzi listarea a 177 de milioane de acţiuni Electrica, micii investitori având la dispoziţie 15% din ofertă, în timp ce restul de 85% din titluri sunt rezervate fondurilor de investiţii şi celorlalţi investitori instituţionali.

Persoanele interesate pot cumpăra acţiuni doar la preţul de 13,5 lei bucata şi pot să subscrie un minim de 250 de titluri. Cei care cumpără până la 1.000 de acţiuni vor primi garantat aceste titluri, această alocare garantată făcându-se pe baza principiului „primul venit, primul servit“ şi doar până când se atinge un prag de 10 milioane de acţiuni.

Autorităţile au hotărât să recurgă la această garantare după ce investitorii „s-au călcat în picioare“ la oferta Romgaz şi, din cauza suprasubscrierilor, au primit de 17 ori mai puţine acţiuni decât au cerut. De asemenea, micii investitori sunt îndreptăţiţi la o reducere de preţ de 5% dacă achiziţionează acţiunile în primele cinci zile şi cumpără mai mult de 1.000 de acţiuni. Cei interesaţi pot să rezerve titlurile la orice sucursală a băncilor Raiffeisen şi BRD Groupe Societe Generale, dar şi la 31 de companii de brokeraj, perioada în care se pot cumpăra titlurile fiind între 16 şi 25 iunie.

Un nou record bursier

Investitorii instituţionali vor putea subscrie la un interval de preţ situat între 11 şi 13,5 lei/acţiune. Listarea se face printr-o majorare de capital, astfel că banii colectaţi vor rămâne în companie pentru investiţii. De altfel, aceasta va fi cea mai mare listare a unei companii româneşti, la preţul minim din ofertă Electrica urmând să strângă 435 de milioane de euro, în vreme ce la preţul maxim ar colecta în jur de 530 de milioane de euro. Listarea Electrica va depăşi, astfel, listarea Romgaz, în urma căreia statul a obţinut în toamna anului trecut 390 de milioane de euro. La fel ca în cazul Romgaz, şi această listare va fi duală, atât pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi pe cea de la Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR). Un astfel de certificat va conţine un număr de patru acţiuni.

Pe baza preţurilor de listare, compania este evaluată între 899 de milioane de euro şi 1,066 miliarde de euro.

„Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea se va lista dacă va obţine minimum 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România“, declara, săptămâna trecută, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Ce înseamnă Electrica azi

Electrica deţine trei filiale de distribuţie, care alimentează Transilvania şi Nordul Munteniei, o filială de furnizare şi una de servicii de mentenanţă.

Grupul a generat anul trecut venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde de lei şi a înregistrat un profit net de 243 de milioane de lei. Electrica a distribuit aproximativ 16,1 TWh, reprezentând aproximativ 39% din energia distribuită în România şi a furnizat aproximativ 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din electricitatea furnizată în ţara noastră. Grupul are 3,56 milioane de consumatori finali. La 31 martie 2014, Electrica opera 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune.

Tradeville vede o bună ocazie de a specula

Oferta Electrica poate constitui o bună ocazie speculativă pentru investitorii de retail, în condiţiile în care preţul minim de subscriere este cu 13% sub preţul-ţintă pentru următoarele 12 luni, potrivit casei de brokeraj Tradeville. Analiştii acesteia au realizat o proiecţie a rezultatelor financiare ale Electrica pornind de la mai multe ipoteze, printre care tarifele reglementate, care cresc accelerat în 2015-2016 şi reducerea cu 2% pe an a cantităţii de energie distribuită/furnizată ca urmare a scăderii consumului. Astfel, veniturile ar urma să se majoreze cu 19% până în 2018, faţă de 2013, iar profitul net ar creşte cu 98%.

Conflict cu Fondul Proprietatea. Divizarea poate fi atacată

Electrica se află în litigiu cu Fondul Proprietatea (FP), acesta din urmă solicitând în instanţă anularea strategiei de guvernanţă corporativă unitară pe care subsidiarele de distribuţie şi furnizare urmăresc să o implementeze, potrivit prospectului de listare. 

FP deţine câte 22% din acţiunile celor patru societăţi şi acuză statul că Electrica intervine în activitatea acestora.

Electrica se mai află în curs de coliziune cu FP şi cu privire la viitorul acţiunilor minoritare. Anterior, FP a cerut echivalarea pachetelor sale minoritare în acţiuni la entitatea-holding, dar nu a ajuns la un consens cu statul cu privire la evaluarea acestora. În prospectul de listare se menţionează că FP are opţiunea de a lista minimum 5% din acţiunile Electrica Furnizare, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord.

De asemenea, divizarea societăţii poate fi atacată în instanţă de către terţi, se mai arată în prospect. Înainte de separare era necesară obţinerea acordului companiilor în cauză, adică Enel, E.ON sau CEZ, iar acesta nu există. 

Şi Electrica a încasat de două ori certificatele verzi

Electrica a încasat suplimentar de la clienţi aproximativ 50 milioane de lei ca urmare a faptului că a facturat de două ori costul cu certificate le verzi şi se aşteaptă ca Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să scadă începând cu 1 iulie tarifele de furnizare pentru ca toţi consumatorii să fie despăgubiţi.

Costul cu certificatele verzi se facturează, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Producătorii de energie regenerabilă primesc aceste certificate în funcţie de câtă electricitate livrază în sistem, iar furnizorii sunt obligaţi să le cumpere. Aceştia îşi recuperează apoi banii de la consumatori. Deşi din septembrie 2012 costurile certificatelor verzi apar separat pe facturi, dar ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Din această cauză, furnizorii au facturat dublu certificatele verzi.

Prospect Oferta Electrica RO

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite