Investitorii străini vin să vadă pe viu noul "Tigru din Est"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fond suedez îşi aduce clienţii la Bucureşti, pentru a-i convinge de oportunităţile de afaceri din România 200 de investitori de portofoliu din toată lumea se află în acest

Un fond suedez îşi aduce clienţii la Bucureşti, pentru a-i convinge de oportunităţile de afaceri din România

200 de investitori de portofoliu din toată lumea se află în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti, pentru a vedea de ce merită să investească în acţiunile companiilor româneşti. Cei mai mulţi sunt din ţările nordice şi sunt mai degrabă curioşi în legătură cu această destinaţie "exotică". Au dat peste 1.000 de euro pentru a auzi pledoarii ale reprezentanţilor unor mari companii din România, pentru a vedea cu ochii lor febra consumului la români şi Casa Poporului.

Evident, acest infotrip (excursie de informare) nu este organizată de vreo instituţie oficială de pe la noi, disperată să aducă investitori străini. Este o iniţiativă privată, a grupului suedez East Capital, administrator de fonduri specializate în investiţii în Europa de Est. O iniţiativă bună pentru afaceri, administratorul dorind să transforme aceşti investitori - mare parte din ei "mari investitori" - în propriii clienţi.

"Am mai organizat asemenea evenimente în capitale din Europa de Est. După fiecare am înregistrat o creştere a investiţiilor în fondurile noastre", spune Peter Elam Hakansson, preşedintele East Capital. Creşterea se vede cu ochiul liber. Dacă în 2003, fondul avea investiţii de mai puţin de 500 milioane de euro, în 2005 acestea erau de aproape 2,5 miliarde, pentru ca acum să ajungă la 3,8 miliarde de euro, în public şi private equity. Din acestea, numai 124 de milioane sunt investite la Bursa din Bucureşti, începând din 2002.

Sunt perspective mari pentru investitori, dar aceştia trebuie să aibă răbdare

East Capital nu are un fond dedicat României (de altfel, singurele fonduri dedicate sunt pentru Rusia şi Turcia). Plasamentele din România sunt prinse în Fondul pentru Europa de Est (pondere 3%), un fond cu risc mediu, respectiv Fondul pentru Balcani (pondere 15%), cu risc mediu spre ridicat. Cea mai mare expunere a fondului este pe domeniul petrolier (Petrom 0,3% din acţiunile companiei, Conpet - 0,6%), apoi financiar ( câte 1% din fiecare SIF) şi imobiliar (Impact -7,4%).

Administratorul vrea să transmită clienţilor săi că în România domenii-vedetă sunt acum transporturile, infrastructura, IT, agricultura, retail. "România are încă o oportunitate în forţa de muncă ieftină şi calificată. De asemenea, sunt foarte importante fondurile europene structurale. Până în 2015, acestea vor aduce o creştere suplimentară a PIB cu 15%", spune Peter Hakansson. "Dar mesajul nostru pentru investitori este că trebuie să înveţe să aibă răbdare".

Suedezii vor să investească 200 milioane de euro în companii româneşti

La drept vorbind, Bursa de la Bucureşti oferă, în acest moment, destul de puţine oportunităţi. "Dacă la Petrom, spre exemplu, ar fi un free-float (acţiuni pe piaţă) mai mare, acest titlu ar fi unul dintre cele mai interesante din Est. Iar dacă la SIF-uri, plafonul deţinerilor ar creşte la 5%, faţă de 1% cât e acum, tranzacţiile ar fi dinamizate", spune şeful East Capital. Apar şi probleme de supraevaluare a acţiunilor. Spre exemplu, acţiunile băncilor româneşti - arată Bogdan Popescu, şeful biroului din Paris al East Capital. El a dat exemplul BCR, al cărei preţ de vânzare a fost de şapte ori mai ridicat decât valoarea contabilă. În alte ţări din regiune, preţurile sunt de 2,5-3 ori valoarea contabilă.

Pa lângă scumpirea acţiunilor, supraîncălzirea economiei poate avea şi alte efecte colaterale negative. "Se poate ajunge la reducera competitivităţii, prăbuşirea pieţei imobiliare, crize ale sistemului bancar şi deprecierea leului".

Cu toate acestea, economia românească, "noul tigru din Est", cum spun suedezii de la East Capital, nu trebuie ocolită. Ţinta lor este ca investiţiile în România să ajungă la 200 milioane de euro, în acţiuni listate, dar şi nelistate.

Pentru a vedea pe viu tigrul, clienţii East vor vizita, mâine după-amiază, un hipermarket din Bucuerşti. Duminică, vor fi la Palatul Parlamentului (Casa Poporului), pentru a vedea şi ce-au putut să construiască "tigrişorii".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite