Investitorii la BVB anticipează din ce în ce mai corect rezultatele companiilor listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada raportărilor financiare preliminate nu mai are o influenţă puternică asupra cotaţiilor principalilor emitenţi Anunţarea rezultatelor financiare de către emitenţii listaţi

Perioada raportărilor financiare preliminate nu mai are o influenţă puternică asupra cotaţiilor principalilor emitenţi

Anunţarea rezultatelor financiare de către emitenţii listaţi este aşteptată cu nerăbdare de către investitori. Atunci se pot confirma aşteptările lor sau, dimpotrivă, se pot infirma, astfel că preţurile reacţionează de cele mai multe ori fidel la aceste informaţii.

Odată cu maturizarea pieţei de capital, cotaţiile acţiunilor începe să nu mai înregistreze mişcări ample în perioada raportărilor financiare. Totuşi, asta nu înseamnă că, în zilele anterioare anunţurilor companiilor, investitorii din piaţa românească de capital nu îşi formează unele aşteptări. Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, a explicat, pentru Adevărul, că aceasta este o perioadă caracterizată de o tendinţă speculativă. "Investitorii şi analiştii fac anumite calcule înainte de anunţarea rezultatelor. Şi în funcţie de acestea evoluează şi cursul acţiunilor", subliniază Răzvan Paşol. Adică, la momentul raportării financiare, preţurile de tranzacţionare a acţiunilor includ diferitele aşteptări ale investitorilor.

Totodată, Marian Lupu, director general adjunct în cadrul Estinvest Focşani, adaugă faptul că, de multe ori, piaţa reacţionează chiar înainte de publicarea acestor informaţii. "De exemplu, când se aşteaptă rezultate foarte bune, preţurile cresc, iar la confirmarea aşteptărilor, apar vânzătorii care îşi marcheză profiturile ducând preţul în jos", explică Marian Lupu.

Cursul acţiunilor oscilează înainte de raportări

Evoluţiile înregistrate în ultimii trei ani pe piaţa autohtonă de capital arată faptul că, înainte de ziua anunţării rezultatelor financiare, cotaţiile acţiunilor listate, şi în special ale blue-chipsurilor (n.red. - cele mai lichide titluri) cunosc mişcări atât de apreciere, cât şi de depreciere. Spre exemplu, în sectorul petrolier, acţiunile întregistrează oscilaţii semnificative înainte de momentul raportării. În anul 2004, Petrom (SNP) a înregistrat o pierdere din exploatare de circa 581 milioane de lei, o pierdere înainte de impozitare de 824 milioane de lei, în timp ce pierderea netă din activitatea desfăşurată s-a ridicat la 973 milioane de lei (246 milioane de euro). Dacă înainte de data anunţării rezultatelor financiare, cotaţiile acţiunilor au înregistrat creşteri zilnice de 4%-5%, intercalate de momente de corecţii de circa 1%, după anunţul companiei, investitorii au vândut titlurile SNP, ceea ce a determinat deprecieri de până la trei puncte procentuale pe parcursul câtorva şedinţe consecutive de tranzacţionare.

Totodată, în 26 februarie 2005, compania Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a anunţat un profit net de patru milioane de dolari, obţinut la nivelul anului 2004, iar profitul operaţional (EBITDA) a fost de 76 milioane de dolari. "Prin eficientizarea activităţii de rafinare şi desfacere, Rompetrol Rafinare a înregistrat o creştere a profitului operaţional de cinci ori în 2004, comparativ cu anul anterior", anunţa comunicatul companiei petroliere. Astfel, la începutul anului 2005, până la prezentarea rezultatelor financiare, cotaţia acţiunilor a evoluat pe un trend ascendent. Dar cu o săptămână înainte de data raportării, preţul a oscilat între 0,1140 lei/acţiune şi 0,1200 lei/acţiune. Iar în următoarea săptămână după anunţarea rezultatelor, preţul acţiunilor a scăzut până la 0,1100 lei/acţiune.

Influenţele rezultatelor scad în intensitate

Şi în sectorul companiilor farmaceutice, titlurile au cunoscut, în anii trecuţi, o evoluţie similară. În cazul Antibiotice Iaşi (ATB) , oficialii companiei au anunţat, pentru anul 2004, un rezultat net de 3,8 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul 2003. Iar înainte de ziua prezentării raportărilor financiare, cotaţia titlurilor ATB a cunoscut oscilaţii puternice, mergând de la scăderi de 5-8% ce au fost urmate de creşteri de 13%. Însă ulterior anunţului, o parte dintre investitori şi-au marcat imediat profiturile, astfel încât cotaţiile acţiunilor s-au depreciat timp de câteva câteva zile.

În ultimii ani însă, impactul rezultatelor financiare asupra evoluţiei cotaţiilor principalelor titluri listate îşi reduce în intensitate, atât înainte de momentul anunţului, cât şi după data raportării. Marian Lupu consideră că, în ultimii trei ani şi mai ales anul acesta, spre deosebire de perioadele precedente, nu s-a mai văzut o influenţă puternică a anunţării rezultatelor preliminare asupra cursului acţiunilor. "Cel puţin, nu şi la nivelul blue-chipsurilor româneşti. Probabil şi pentru că luna februarie, cea în care majoritatea emitenţilor îşi raportează rezultatele preliminate pentru anul precedent, a fost în ultimii ani începutul perioadei de scădere pronunţată a cotaţiilor, din alte motive decât profiturile/pierderile companiilor", atrage atenţia directorul Estinvest Focşani. Situaţia a fost evidenţiată şi în acest an, când acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au cunoscut deprecieri puternice. Motivul ţine de evoluţiile din pieţele financiare internaţionale, investitorii alegând să iesă din pieţele emergente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite