Investiţii de trei miliarde de euro în infrastructura sportivă din România, promise în programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Florin Cîţu a depus, miercuri, la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului programul de guvernare şi lista miniştrilor cabinetului său. Programului de guvernare prevede investiţii în sport de trei miliarde euro, până în 2024.

La fel ca în programele anterioare, sunt promise o sală polivalentă şi un patinoar în Bucureşti, obiective nerealizate până în prezent, dar şi construirea în ţară a unui număr de 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de locuri, opt bazine olimpice, cinci săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000 şi 16.000 de locuri şi cinci patinoare artificiale pentru competiţii.

"Investiţii susţinute în infrastructura sportivă pe tot teritoriul ţării, în conformitate cu Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică:

- construirea a 3 centre de pregătire şi competiţie noi în diverse zone ale ţării atent selecţionate prin strategiile de dezvoltare locală şi prin strategiile integrate de dezvoltare regională;

- nouă Sală Polivalentă şi un nou patinoar în Bucureşti, care să corespundă normelor internaţionale în domeniu şi să permită organizarea competiţiilor de anvergură;

- construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 de locuri, a 8 bazine olimpice, a 5 săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000-16.000 de locuri, a 5 patinoare artificiale pentru competiţii, a 250 de săli de sport şcolare, a 45 de bazine didactice, a 400 de baze sportive, a 10 centre sportive de performanţă pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, şcoală, internat, cantină, şcoală de antrenori, centru medical. 3 velodroame cu o capacitatede 1000-3000 de locuri (acestea se pot include si in multifuncţională), 3 centre de bike park, bmx, pumptrack, freestyle (acestea pot fii anexate velodroamelor), 3 bike parcuri pentru downhill (acestea trebuie construite pe pârtiile de schii existente).

Pentru realizarea acestui obiectiv este estimată o alocare bugetară de trei miliarde de euro", se arată în programul de guvernare.

Obiectivele Guvernului Cîţu pe termen mediu, în domeniul sportului, sunt următoarele:

- Reformarea sistemului sportiv românesc prin redefinirea cadrului legislativ care să asigure participarea, practicarea, performanţa şi excelenţa sportivă;

- Dezvoltarea sportului de masă;

- Sprijinirea sportului de performanţă;

- Dezvoltarea infrastructurii sportive printr-un plan de investiţii integrat, prin colaborarea autorităţilor publice centrale, a autorităţilor publice locale şi a sectorului privat;

- Îmbunătăţirea finanţării sportului;

- Sisteme informatice integrate pentru sport;

- Cercetarea ştiinţifică şi inovarea în sport;

- Dezvoltarea resursei umane.

Un obiectiv important, avut în vedere de noul guvern, este susţinerea mişcării sportive în eforturile de a lua măsuri care să vizeze combaterea corupţiei în sport (dopaj, manipularea competiţiilor) şi de a promova transparenţa decizională.

Guvernul îşi mai propune să asigurare toate condiţiile de pregătire şi concurs pentru loturile care s-au calificat sau se află în curs de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să coordoneze eforturiler administraţiei publice centrale şi locale pentru desfăşurarea în bune condiţii a meciurilor din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020, care ar putea fi găzduite de Bucureşti în iunie 2021, în funcţie de contextul pandemic.

Programului de vouchere pentru echipament sportiv, iniţiat de ministrul Ionuţ Stroe, va continua şi va fi extins de la 30.000 de beneficiari la 100.000.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak, este propunerea coaliţiei PNL-USR-PLUS-UDMR pentru ocuparea funcţiei de ministru al Tineretului şi Sportului.

Citeşte şi:

Eduard Novak, propunerea UDMR pentru MTS: „Pot să fac lucruri grozave pentru sportul românesc”

Pensiile în programul de guvernare: Punctul de pensie va creşte în fiecare an. Contribuţia la Pilonul II se va majora la 4,75% în 2024

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite