INFOGRAFIE Cum faci bani creditând statul. Obligaţiunile pentru populaţie au dobânzi mai bune decât cele bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teanc bani - lei - cash FOTO Adevarul

Ministerul Finanţelor va lansa în luna iulie o emisiune de obligaţiuni a câte 100 de lei bucata, cu scadenţă la doi ani şi o dobândă peste media bancară, scutită de impozit. Deţinătorii vor participa şi la o tombolă.

Ministerul Finanţelor a anunţat, joi, că lansează o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie cu o valoare totală de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. În cadrul aceleiaşi măsuri, Finanţele organizează şi o loterie prin care deţinătorii acestor titluri pot câştiga premii de câte 1.000 de lei.

Spre deosebire de emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie de anul trecut, soldată cu un aproximativ eşec, ministerul a făcut mai multe modificări. Astfel, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă de la 1.000 de lei la 100 de lei.

„Această emisiune are şi un scop educativ, dorim ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă să economiseşti. Am scăzut valoarea unui titlu pentru a face această emisiune mai atractivă pentru populaţie“, a afirmat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

În plus, va fi organizată o loterie, iar 100 de deţinători de titluri vor primi un bonus peste dobânda practicată. Bonusul va fi de 1.000 de lei pentru fiecare dintre cei 100 de câştigători, aleşi prin extragerea loteriei, a precizat ministrul.

Oferta bate bonusurile bancare

Dobânda exactă a obligaţiunilor va fi anunţată în luna iulie, însă va fi, cel mai probabil, în jur de 2% pe an - semnificativ peste dobânzile practicate de bănci la depozite, potrivit informaţiilor din piaţă.

În plus, dobânda primită de cei care cumpără aceste titluri nu este impozitată de stat, în timp ce pentru dobânzile bancare se aplică impozitul pe venit, de 16%.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018.

Emisiunea este lansată în cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018.

obligatiuni iulie 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite