Idei de afaceri mici în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idei de afaceri mici în agricultură
Idei de afaceri mici în agricultură

Lista de idei de afaceri mici trebuie să conţină şi câteva proiecte în agricultură, un domeniu care este de mare viitor şi există susţinere financiară prin fonduri europene.

Cei care nu au bani foarte mulţi şi nici nu-şi doresc o afacere foarte mare, se pot gândi la un proiect mai mic, care să necesite un buget ceva mai redus. E bine să treceţi pe lista de idei de afaceri mici şi câteva proiecte în agricultură pentru că puteţi obţine şi fonduri europene. 

Mai exact, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în România ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Vă presentăm câteva idei de afaceri mici pe care le puteţi face în agricultură. 

Idei de afaceri mici. Ferma de iepuri

Pe lista de idei de afaceri mici puteţi să puneţi şi o fermă de iepuri. De exemplu, o tânără din Dâmboviţa şi-a dezvoltat o fermă de iepuri cu fonduri europene, prin măsura „Instalarea tinerilor fermieri” - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aceasta a obţinut 16.000 de euro, fonduri europene cu ajutorul cărora, anul trecut, a depăşit numărul de 400 de capete în crescătoria sa de iepuri. 

Tânăra spune că la ferma sa creşte rasele californian, neozeelandez, fluture german, marele alb sau berbec german, dar şi câţiva iepuri pitici. Dacă o fermă de iepuri este pe lista de idei de afaceri mici în 2015, trebuie să ştiţi că preţul unui iepure variază de la 25 de lei, în cazul unui mascul de aproape două luni, 40 de lei o femelă de aceeaşi vârstă şi poate ajunge până la 200 de lei în funcţie de vârstă şi rasă.

Idei de afaceri mici. Plantaţie de căpşuni

Plantaţia de căpşuni poate fi trecută şi ea pe lista de idei de afaceri mici. Prima investiţie se face în desfundarea terenului. Adâncimea trebuie să fie de aproximativ 40 de centimetri şi se pun în jur de 35 de tone de îngrăşământ. Bugetul pentru aceste operaţiuni ar fi de aproximativ 3.500 de lei. 

A doua etapă este în luna iunie. Atunci se plantează căpşunii. Pentru această operaţiune, în care sunt incluse şi costurile cu forţa de muncă, ar fi nevoie de un buget de aproximativ 15.000 de lei. Plantele urmează să dea prima recoltă după un an. Pe un hectar de plantaţie de căpşuni, agricultorii estimează că ar fi o recoltă între 15 şi 25 de tone, din care producţia de calitate ar fi de peste 70%.

Idei de afaceri mici. Ferma de găini 

Ferma de găini este destul de profitabilă şi puteţi să o treceţi pe lista de idei de afaceri mici, mai ales dacă vă gândiţi la un proiect ecologic. Potrivit unor studii de piaţă, oferta de ouă ecologice de pe piaţă este deocamdată sub cerere, nu prea există concurenţă şi nici ferme suficiente. Pentru a începe o astfel de afacere mică ai avea nevoie pentru început de un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi la ţară. În sistemul ecologic, regula europeană spune că trebuie să fie maxim 6 găini pe metru pătratat. 

În hala-adăpost trebuie să amenajaţi în jur de 800 de locuri de cocoţat, o platformă pentru colectare dejecţiilor şi aproximativ 800 de cuibare din lemn. De asemenea, trebuie să montaţi adapători şi hrănitori. Hrana trebuie să fie ecologică şi să respecte standardele impuse de UE pentru acest gen de afacere, pentru a intra în categoria eco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite