Guvernul va suprataxa tot sistemul energetic

Guvernul va suprataxa  tot sistemul energetic

Resursele de energie primară au scăzut cu 16,0% în primul trimestru

După întâlnirile cu FMI de la începutul săptămânii trecute, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că firmele din domeniul gazelor şi energiei electrice vor fi suprataxate, iar banii astfel colectaţi vor fi folosiţi pentru protecţia socială a familiilor afectate de liberalizarea tarifelor la aceste utilităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum, Chiţoiu plusează şi anunţă că Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale şi la companiile petroliere. Proiectul ar urma să fie aprobat până la finele anului 2012 şi aplicat din 2013.

Pe de altă parte, Chiţoiu a mai spus că redevenţele pentru resursele naturale vor fi „aduse la nivelul european". Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei - echivalentul a 225 de milioane de euro.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: