Gabriel Sincu: Impozitarea în domeniul criptomonedelor, (multe) întrebări şi (prea puţine) răspunsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bitcoin reuters

Operaţiunile cu monede virtual nu sunt încă reglementate în legislaţia fiscală naţională, astfel că rămâne la latitudinea fiecărui participant să îşi regleze situaţia fiscală după cum consideră necesar, scrie consultantul fiscal Gabriel Sincu pe blogul său.

Acesta a realizat o analiză care scoate la iveală principalele aspecte fiscale de care ar trebui să ţină cont cei care efectuează operaţiuni cu astfel de monede.

„De la început trebuie spus că în legislaţia fiscală naţională (ca de altfel în majoritatea ţărilor lumii) aceste operaţiuni nu sunt reglementate, rămânând la latitudinea fiecărui participant să îşi regleze situaţia fiscală după cum consideră necesar. Drept pentru care, în rândurile de mai jos nu îmi propun să găsesc soluţii ci încerc să inventariez problemele şi să formulez un număr cât mai mare de întrebări valide”, arată Sincu.

Potrivit lui, analiza fiscală a acestor operaţiuni trebuie făcută pe de o parte din perspectiva impozitării câştigului realizat (sau a deductibilităţii fiscale / reportării pierderii, după caz), atât la persoane fizice cât şi la persoane juridice şi totodată a impozitării tranzacţiei (i.e. obligaţia de plată a TVA). Totul pornind de la cele trei modalităţi de bază prin care se poate întra în posesia monedei virtuale: (i) schimb cu alte bunuri / servicii, (ii) achiziţie în schimbul banilor reali şi (iii) în urma procesului de ”minare”.  

Însă el susţine că realitatea a luat-o înaintea legislaţiei fiscale şi este nevoie ca autorităţile să ia această problemă în discuţie şi să pună pe masă soluţiile. „Desigur, nu înainte de a le discuta cu specialişti în domeniu, contabilii şi consultanţii fiscali. Altfel riscăm să ajungem în situaţia tranzacţiilor imobiliare a căror fiscalizare a fost tărăgănată mai bine de un deceniu, a născut zeci de litigii, unele dintre ele soluţionate de Curtea Europeană de Justiţie şi totul s-a terminat cu o amnistie fiscală şi multe discuţii în contradictoriu. Ar fi bine să învăţăm din greşelile trecutului şi să evităm probleme viitoare”, spune Sincu.

Analiza completă, pe blogul său.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite