Fondurile străine aşteaptă cotarea mai multor companii importante la BVB

Capitalizarea Bursei de la Bucureşti ar putea creşte de două-trei ori în următorii ani Deşi piaţa românească de capital a intrat în vizorul fondurilor de investiţii din Europa,

Capitalizarea Bursei de la Bucureşti ar putea creşte de două-trei ori în următorii ani

Deşi piaţa românească de capital a intrat în vizorul fondurilor de investiţii din Europa, plasamentele acestora sunt limitate de numărul redus al companiilor listate la Bursă precum şi de teama patronilor locali de a nu pierde controlul asupra afacerii prin cotarea la BVB.

"Ţările din Europa de Est sunt foarte atractive pentru fondurile străine de investiţii, datorită potenţialului ridicat de creştere economică. Piaţa de capital de la Bucureşti va continua să ofere oportunităţi de investiţii şi în perioada următoare, chiar dacă anumite acţiuni-vedetă este de aşteptat să îşi încetinească ritmul de creştere", afirmă Peter Hakansson, manager de fond în cadrul East Capital, societate care administrează mai multe fonduri. "Bursa românească are potenţial să crească de două sau chiar trei ori în următorii ani", precizează reprezentanţii East Capital.

În favoarea pieţei româneşti pledează mai multe argumente, printre care impozitele reduse, costurile atractive cu forţa de muncă, îmbunătăţirea infrastructurii precum şi faptul că ţara noastră a devenit membră UE.

Străinii sunt atraşi de real estate şi companiile de retail

Companiile privite cu interes de către fondurile străine sunt cele cu activităţi în domeniul imobiliar, turistic precum şi de cele care desfăşoară activităţi pentru clienţii de retail. "În prezent, deţinem acţiuni la mai multe societăţi listate pe piaţa bursieră românească, domeniile preferate fiind cel petrolier şi cel financiar-bancar. Pentru viitor, societăţile cu cel mai mare potenţial de creştere sunt cele de real estate şi retail", afirmă Bogdan Popescu, director în cadrul East Capital.

"Piaţa bursieră românească are nevoie de mai multe acţiuni blue-chips. Mulţi investitori străini interesaţi de România se uită la BVB, dar constată că sunt puţini investitori interesanţI, iar lichiditatea este foarte redusă. Iar singura variantă este să investească că acţiunile cele mai lichide, chiar dacă acestea sunt deja supraevaluate de piaţă", precizează Popescu.

Potrivit reprezentanţilor East Capital, pentru atragerea investitorilor străini, se impune mărirea ofertei de acţiuni de la BVB, atât prin privatizarea unor companii importante deţinute de stat, cât şi prin listarea unor societăţi din sectorul privat. "Lichiditatea Bursei de la Bucureşti ar putea fi stimulată şi prin eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF). Prin fondurile pe care le administrăm, deţinem 1% din capitalul social al fiecărei SIF", afirmă Bogdan Popescu.

Dar piaţa românească poate să atragă investitorii străini şi indirect, respectiv prin listarea unor companii importante pe piaţa londoneză. "Un exemplu relevant în acest sens este cel al Kazahstan, care a făcut o serie de listări importante la Bursa de la Londra", declară Hakansson. Astfel, a fost trezit interesul fondurilor străine pentru companiile din această ţară, şi implicit, pentru piaţa de capital.

Pentru bursa românească, anul integrării în Uniunea Europeană este de aşteptat să dea un nou impuls dezvoltării pieţei, dar, cu condiţia ca aceasta să ştie să îşi prezinte oportunităţile. "Sunt acţiuni care au preţuri încă atractive, dar în acelaşi timp există şi titluri relativ scumpe. În cea de a doua categorie intră acţiunile băncilor, care sunt tranzacţionate la valori ale PER (preţ/profit pe acţiune) cu mult peste nivelul băncilor din Serbia sau Turcia", afirmă Hakansson. Competiţia în rândul burselor din Est este foarte puternică, iar în cazul ţărilor emergente, aşteptările investitorilor sunt foarte mari. Aceştia se uită foarte atent la randamentele plasamentelor precum şi la perioada de timp în care acestea pot fi obţinute. "Din acest punct de vedere, piaţa de la Bucureşti este încă un teren care merită să fie descoperit, în special pentru acţiunile acelor companii care derulează afaceri în Europa", sunt de părere reprezentanţii East Capital.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: