Fondurile de investiţii au atras peste 22 milioane de lei în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai bune randamente au fost oferite de organismele de plasament colectiv în acţiuni În luna ianuarie, industria fondurilor mutuale din România a înregistrat o creştere a activelor

Cele mai bune randamente au fost oferite de organismele de plasament colectiv în acţiuni

În luna ianuarie, industria fondurilor mutuale din România a înregistrat o creştere a activelor nete cu peste 6% faţă de luna anterioară, valoarea acestora ajungând la 673 milioane de lei.

Cea mai bună dinamică a aparţinut fondurilor de acţiuni, ale căror active s-au majorat cu peste 11%, ajungând la 227,79 milioane de lei.

Deşi în luna ianuarie numărul investitorilor în unităţi de fond a crescut cu numai 0,3%, la nivelul industriei s-au înregistrat intrări nete de capital (cumpărări-vânzări) de peste 22 milioane de lei. De remarcat că achiziţiile au depăşit vânzările la toate cele patru categorii de fonduri.

Fondurile de acţiuni au beneficiat şi în ianuarie de interesul investitorilor. Astfel, valoarea subscrierilor totale pe această categorie a fost de 26 milioane de lei, iar intrările nete de capital s-au ridicat la 12 milioane de lei. Se remarcă nivelul intrărilor de capital înregistrat de Raiffeisen Prosper (5,7 milioane de lei), BT Maxim (3,5 milioane de lei) şi KD Maximus (1,2 milioane de lei).

Şi evoluţia activelor nete a fost foarte bună, categoria acestor fonduri înregistrând cea mai mare creştere medie din industrie, şi anume de 11,5%, se arată în comunicatul UNOPC.

Randamentul mediu oferit de fondurile pe acţiuni în luna ianuarie a fost de 5,1%. Fondurile cu plasamente diversificate au înregistrat în ianuarie un avans al activelor nete cu 2,5%. Cea mai evoluţie a fost înregistrată de BT Clasic, activele fondului crescând în ianuarie cu 27,4%. La polul opus se află Integro, ale cărui active s-au diminuat luna trecută cu 2,4%. Randamentul mediu al fondurilor cu plasamente diversificate a fost, în luna ianuarie, de 2,5%.

În ceea ce priveşte fluxul intrărilor de capital, la nivelul categoriei s-a înregistrat un sold pozitiv (cumpărări-vânzări) de 1,7 milioane de lei. Intrări semnificative de capital au înregistrat BT Clasic (2,49 milioane de lei), Transilvania (2,9 milioane de lei) şi Raiffeisen Benefit (1,16 milioane de lei).

Randamentele fondurilor monetare au depăşit inflaţia

Simfonia 1 şi Bancpost Plus, cele două fonduri care efectuează plasamente cu precădere în instrumente ale pieţei monetare, au încheiat luna ianuarie cu preformanţe de 0,6% şi respectiv 0,5% depăşind astfel rata inflaţie, după cum se arată într-un raport al Uniunii Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). La finele lunii ianuarie, ambele fonduri înregistrau creşteri de activ net cu 4% la FDI Simfonia 1 şi respectiv 0,7% la FDI Bancpost Plus. Fluxul intrărilor de capital a fost pozitiv, însă cu mare diferenţă între Simfonia 1 care înregistra peste trei milioane delei şi BancpostPlus cu doar 52,5 mii lei.

În ceea ce priveşte fondurile de obligaţiuni, acestea au înregistrat în ianuarie o creştere a activelor nete cu 1,8%, fiind însă cel mai mic avans comparativ cu celelalte categorii de fonduri. Randamentul mediu al fondurilor de obligaţiuni a fost luna trecută de 0,5%, iar intrările nete de capital s-au apropiat de un milion de lei. Această valoare s-a datorat însă intrărilor nete de un milion de lei şi de 0,5 milioane lei înregistrate de FDI Orizont şi respectiv FDI Tezaur, se arată în comunicatul UNOPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite